Link naar homepage

Westdijk in Beernem en Oostkamp krijgt nieuw wegdek

Westdijk in Beernem en Oostkamp krijgt nieuw wegdek

Vanaf maandag 8 juni pakt De Vlaamse Waterweg nv langs het kanaal Gent-Oostende 5,1 kilometer jaagpad aan in Beernem en Oostkamp om fietsers meer comfort te bieden. In overleg met de gemeenten wordt de Westdijk grondig vernieuwd. De werken verlopen in twee fasen en als alles vlot gaat, is het jaagpad volledig klaar begin augustus. Gebruikers van het jaagpad moeten tijdens werken een omleiding volgen, tussen de twee werkfasen kan het jaagpad gebruikt worden.

Westdijk in Beernem en Oostkamp krijgt nieuw wegdek

Update 18 augustus 2020 - Sinds 18 augustus 2020 zijn de werken op het jaagpad langs het kanaal Gent-Oostende tussen Beernem en Oostkamp volledig afgerond. De Westdijk werd grondig vernieuwd en kreeg zowel een nieuwe onderlaag als een nieuw wegdek. Fietsers en voetgangers kunnen nu opnieuw genieten van 5,1 kilometer gloednieuw jaagpad.

In 2019 werd via het Financieringsfonds Eenmalige Uitgaven (FFEU) 10 miljoen euro vrijgemaakt voor De Vlaamse Waterweg nv om het comfort van jaagpaden te verhogen voor fietsers. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “De Vlaming heeft de afgelopen maanden de fiets (her)ontdekt en ik wil hen graag ook op die fiets houden. We verhogen met deze werken het comfort op de jaagpaden zodat er comfortabeler gefietst kan worden langs het water. Dit kan een stimulans zijn om meer te fietsen, niet alleen recreatief, maar ook voor het woon-werk of woon-schoolverkeer. Jaagpaden zijn heel geschikt als vlotte en veilige fietsverbindingen tussen woon-werkgebieden, aangezien ze meestal niet kruisen met het drukke wegverkeer.”

Met de FFEU-middelen wordt in Vlaanderen in totaal zo’n 70 kilometer jaagpad aangepakt. Vanaf 8 juni is de Westdijk langs het kanaal Gent-Oostende in Beernem en Oostkamp aan de beurt. Alles tot en met de onderlaag wordt tegen 26 juni afgewerkt, na het bouwverlof is er nog een aantal dagen werk om de toplaag in asfalt aan te brengen. Tussen deze twee fasen door wordt het jaagpad opengesteld voor gebruikers. De kostprijs van de werken bedraagt 337.500 euro.

De werken zijn weersafhankelijk maar door een goede voorbereiding en een strikte werkplanning voorop te stellen, blijft de uitvoeringstermijn zo beperkt mogelijk. Ook de Vaartdijk langs het kanaal in Jabbeke en Oudenburg staat nog op de planning.

Verloop van de herstelling
Voor de planning van de werken wordt rekening gehouden met de beheerwerken van natuurgebied de Leiemeersen, waarvan de terreinen enkel bereikbaar zijn via het jaagpad. Deze zijn gepland van eind juni tot midden juli. Voor die tijd, tegen 26 juni, zal de onderlaag van het jaagpad afgewerkt zijn zodat de werktuigen kunnen passeren. Na het bouwverlof volgt de afwerking van het jaagpad.
In de eerste fase verwijdert de aannemer het bestaande wegdek en waar nodig de fundering, en wordt de fundering geëffend. Voor het bouwverlof krijgt de Westdijk nog een egaliserende onderlaag. In fase twee, na het bouwverlof, wordt de toplaag in asfalt aangebracht.

Toegankelijkheid tijdens de werken
Tussen de eerste fase in juni en de tweede na het bouwverlof stelt de waterwegbeheerder het jaagpad open voor gebruikers. Tijdens de werken kunnen fietsers en voetgangers een omleiding volgen in beide richtingen via de Halve Maanstraat (Beernem/Oostkamp), de Stuivenbergstraat (Oostkamp), de fietstunnel onder de sporen, de Gevaertsestraat, de Patersonstraat, de Sint-Godelievestraat, de Legeweg, de Meulestee (Oostkamp/Brugge) en de Baron Ruzettelaan.

Omleidingsplan jaagpadwerken Kanaal Gent-Oostende

Laatste nieuws

Top