Conzettbrug gaat tijdelijk open voor fietsers en wandelaars

Conzettbrug gaat tijdelijk open voor fietsers en wandelaars

De Conzettbrug over de Coupure in Brugge gaat tijdelijk opnieuw open voor fietsers en wandelaars. De brug raakte in december beschadigd door een defecte rem. De Vlaamse Waterweg nv stelt de brug vanaf maandag 8 april tijdelijk open. Een deel van de reling moet de volgende weken nog worden vernieuwd. Maar alle andere herstellingen zijn al uitgevoerd. 

Conzettbrug gaat tijdelijk open voor fietsers en wandelaars

Door een defect aan de rem zakte het brugdek van de Conzettbrug op 21 december 2023 bij het bedienen in het water en raakte daarbij beschadigd. Een deel van de reling plooide en was onherstelbaar beschadigd. Het elektromechanisch systeem dat de hangbrug ophaalt, raakte ontregeld. De brug is sindsdien afgesloten voor de wandelaars en fietsers.

Na het incident ging De Vlaamse Waterweg nv in samenwerking haar aannemers Braet, Besix en B-line onmiddellijk over tot het herstellen van de brug. Al snel bleek dat het 34 meter lange brugdek intact was gebleven. Het materiaal van de bronskleurige metalen reling, is geen standaardproduct en moest worden gefabriceerd. De delen van de reling die niet beschadigd raakten, konden worden hersteld en teruggeplaatst. Het ontbrekende deel is voorlopig hersteld en zal in de loop van het voorjaar nog worden vervangen. Tijdens de uitvoering van deze werken zal de brug nog enkele uren afgesloten zijn.

Tijdens de eerste week van de paasvakantie werd de technische installatie van de brug aangepast om een herhaling van het incident te vermijden. De brug kreeg onder meer een nieuwe aandrijfmotor.

“We hebben alles in het werk gesteld om de brug zo snel mogelijk terug te openen voor de vele fietsers en voetgangers”, weet gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg nv. “Daarbij verloren we de veiligheid niet uit het oog. Een betrouwbare infrastructuur is een speerpunt van onze werking.”

“Ik ben blij dat de Conzettbrug terug open kan als de vernieuwingswerken aan het wandel- en fietspad op de Vesten zullen zijn afgerond”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw. “De brug is een cruciaal element van de vlotte en veilige fietsverbinding langs het kanaal Gent-Oostende en wordt veelvuldig gebruikt voor zowel recreatieve als functionele verplaatsingen. Daarenboven is de brug een toeristische trekpleister in de stad. Ik dank De Vlaamse Waterweg om de herstelling op de zo kortst mogelijk termijn af te handelen.”

De Conzettbrug is een hangbrug, gebouwd naar aanleiding van Brugge 2002, Europese Culturele Hoofdstad. Het kunstwerk werd genoemd naar de Zwitserse ingenieur Jürg Conzett die ze ontwierp. Het brugdek wordt om de vaartuigen in en uit de jachthaven te laten varen, met stalen kabels omhooggetrokken rond twee stalen buizen die steunen op vier natuurstenen pijlers op de landhoofden. De brug zorgt voor een doortrekking van het pad op de Brugse vesten en vermijdt dat wandelaars- en fietsers een omweg van 300 meter moeten maken.

Laatste nieuws

Top