Gent - Matadibrug

Aan de Oude Dokken in Gent wordt een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug gebouwd: de Matadibrug. De Matadibrug wordt, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad zal verbinden. Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van Europa (EFRO) en wordt uitgevoerd door sogent en De Vlaamse Waterweg nv, in samenwerking met stad Gent.

Waar ligt de nieuwe brug?

De Matadibrug verbindt de oostelijke oever, waar de Schipperskaai en de Kleindokkaai al heraangelegd zijn als kaaipromenades, met de westelijke oever, waar ook de Handelsdokkaai een nieuwe aanleg krijgt.

Hoe ziet de nieuwe brug eruit?

De brug is 112 meter lang. Met een breedte van 6 meter zorgt de nieuwe brug niet alleen voor een vlotte doorstroming, maar ook voor een fantastische uitkijk over het projectgebied Oude Dokken.

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en sogent staan samen in voor de bouw. Net zoals de Bataviabrug werd de brug ontworpen door het Parijse bureau Feichtinger Architects.
In tegenstelling tot de beweegbare Bataviabrug, wordt de Matadibrug een vaste, minder steile brug. Voor de bouw van de Matadibrug zal gebruik gemaakt worden van onderhoudsvriendelijke,  duurzame en gebruiksvriendelijke materialen. Zo krijgt ze een stalen brugdek, voorzien van een antislipbekleding. In de brugleuningen wordt verlichting geïntegreerd.

Wanneer?

In 2019 startte de vergunnings- en contracteringsfase. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, in Vlaanderen beheerd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), maakt 1,34 miljoen euro vrij voor de aanleg van deze nieuwe fietsers- en voetgangersbrug aan de Oude Dokken in Gent. Er is nog geen concrete timing voor de start van de werken, maar de nieuwe brug zou vermoedelijk eind 2022 klaar zijn.

Waarom ‘Matadibrug’?

‘Matadi’ is een verwijzing naar de havenstad in Congo. Een toepasselijke naam, aangezien de brug dicht bij de Kongostraat komt te liggen. In 2011 kregen alle toekomstige bruggen en kaaien een naam die verwijzen naar havensteden die een economische band hebben gehad met de Gentse haven.

Project met Europese steun

Voor Europa is duurzame stedelijke ontwikkeling een van haar prioriteiten en dus financiert ze dit project voor een groot stuk mee. Europa tracht via deze financiering van stadsprojecten onder andere mee te werken aan de vergroening en verduurzaming van steden. Dankzij dit project zullen in de toekomst duizenden fietsers en voetgangers zich op een duurzame manier door Gent kunnen verplaatsen.

Locatie Matadibrug

Laatste nieuws

Top