Link naar homepage

Nieuwe en veiligere fietsverbindingen aan sluizen in Ooigem

Nieuwe en veiligere fietsverbindingen aan sluizen in Ooigem

Op maandag 16 april starten De Vlaamse Waterweg nv en Provincie West-Vlaanderen met de werken voor een veilige fietsverbinding aan het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie, naast de oude drietrapssluis in Ooigem. Ook het kruispunt van de Wielsbeeksestraat en de Vaartstraat en het wegdek van de brug worden heringericht en zo fietsvriendelijker gemaakt. Het einde van de werken is voorzien voor midden oktober dit jaar.

Nieuwe en veiligere fietsverbindingen aan sluizen in Ooigem

Werken in twee fases
De werken worden opgesplitst in twee fases. Door de werken te faseren, kan het wegverkeer sneller terug gebruikmaken van de brug over de oude en de nieuwe sluis.

De eerste fase loopt van 16 april tot aan het bouwverlof. In deze fase wordt een doorgang voor fietsers gemaakt onder de brug, waarmee het jaagpad langs de drietrapssluis vervolledigd wordt. Ook het kruispunt van de Wielsbeeksestraat en de Vaartstraat wordt aangepakt, met een extra fietspad voor een vlottere verbinding met het jaagpad. Tot slot krijgt het wegdek van de brug een nieuwe asfaltlaag en duidelijke wegmarkeringen.

De tweede fase start na het bouwverlof en wordt midden oktober dit jaar afgerond. In deze fase wordt de fietsverbinding onder de brug verder afgewerkt en aangesloten op het jaagpad. Zo hoeven fietsers niet meer over te steken via de drukke Wielsbeeksestraat.

“Hier wordt bijna 900.000 euro geïnvesteerd in een vlotte en veilige fietsverbinding”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Fietsers zullen hun rit op het jaagpad niet meer moeten onderbreken om de drukke Wielsbeeksestraat over te steken. Zo wordt het nog verleidelijker om voor de fiets te kiezen”. 

Toegankelijkheid tijdens de werken
Fietsers en voetgangers die gebruik maken van het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie volgen een plaatselijke omleiding vanaf de Kanaalweg of de Desselgemsestraat. Het doorgaand fietsverkeer langs de Leie kan gebruik maken van de brug Ooigem-Desselgem en de brug van de N357.

Autobestuurders volgen een omleiding vanaf de rotonde Sint-Brixiusplein en rijden door via de Desselgemsestraat, de Oostrozebeeksestraat en de Fabiolaan, om vervolgens af te slaan naar de Verbindingsstraat en de N382 te volgen. Dit traject geldt in beide richtingen.

Na de eerste fase die tot aan het bouwverlof loopt, kunnen autobestuurders opnieuw hun vertrouwde route volgen over de brug. De omleiding voor fietsers wordt geëvalueerd en indien nodig aangepast.
 

Laatste nieuws

Top