Drie enorme schroeven worden geplaatst in Hasselt

Drie enorme schroeven worden geplaatst in Hasselt

In de pompinstallatie en waterkrachtcentrale op het Albertkanaal aan het sluizencomplex van Hasselt worden op dinsdag 29 mei en woensdag 30 mei drie enorme Archimedesschroeven geplaatst. Met een diameter van 4,30 meter en een lengte van 22 meter zijn dit wellicht de grootste vijzels ter wereld voor een dergelijke toepassing. Dit is dan ook een unieke kans om deze vijzels van dichtbij te zien.

Drie enorme schroeven worden geplaatst in Hasselt

De vijzels zijn gebouwd door de firma Vandezande uit Diksmuide. Deze zijn zo groot dat een uitzonderlijk transport over de weg heel wat overlast zou veroorzaken. Daarom worden de vijzels van bij de constructeur naar de  haven van Roeselare gebracht, op een binnenschip geladen en via het water naar Hasselt getransporteerd. Daar worden ze op dinsdag 29 mei en woensdag 30 mei in een bouwkundige constructie geplaatst. De installatie wordt gebouwd door de THV-Eureka (Engie-Hye). 

Tijdens het invaren en plaatsen van de schroeven wordt op dinsdag 29 mei en woensdag 30 mei één rijstrook van de sluisbrug afgesloten voor het verkeer en worden er verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings over de brug kan. Zo kunnen kijklustigen vanop de afgesloten rijstrook veilig het invaren en plaatsen van deze schroeven volgen. 

Laatste nieuws

Top