Link naar homepage

Ontwerp gloednieuwe Reepbrug in Kortrijk is klaar

Ontwerp gloednieuwe Reepbrug in Kortrijk is klaar

Tegen midden 2022 ligt er met de Reepbrug een gloednieuwe brug over de Leie in Kortrijk. De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk slaan de handen in elkaar voor de bouw van die gloednieuwe fietsers- en voetgangersverbinding in het centrum van de stad. De 60 meter lange fiets- en voetgangersbrug wordt uitgerust met een fietslift. Die geeft zachte weggebruikers aan weerszijden een handig alternatief wanneer de Budabrug omhoog staat voor de scheepvaart.

Ontwerp gloednieuwe Reepbrug in Kortrijk is klaar

Na de heraanleg van de verlaagde Leieboorden staat opnieuw een belangrijk project op stapel dat de omgeving van de Leie in Kortrijk sterk zal verfraaien. De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk kozen voor een architecturaal hoogstaand, maar tegelijkertijd sober ontwerp. De stalen Reepbrug voldoet met een doorvaarhoogte van zeven meter aan de eisen van de moderne binnenvaart. “We kozen voor een vaste brug waarbij binnenvaartschepen met drie lagen containers zonder probleem veilig de brug kunnen passeren”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurd van De Vlaamse Waterweg nv. “En Vlaanderen zet resoluut in op het versterken van de binnenvaart. Eén zo’n schip houdt 220 vrachtwagens van de weg, dat maakt transport via het water een volwaardig alternatief voor de weg.”

Cruciale link in het stadsweefsel
De toekomstige Reepbrug wordt een fietsers- en voetgangersbrug tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland. Het 60 meter lange bouwwerk verbindt het eveneens verfraaide westen van Overleie met het Buda-eiland en de binnenstad. “Langs beide oevers van de Leie zijn er een trap en een lift voorzien in de constructie. Daarmee is de brug een comfortabele oversteek voor zachte weggebruikers, zeker wanneer de naburige Budabrug openstaat”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Beeldbepalende brug
Het ontwerp is van de hand van ontwerpteam Ney & Partners, Arcadis en ontwerpbureau Omgeving. Cruciaal daarbij was dat de Reepbrug zowel visueel als kwalitatief in het totaalplaatje van de Leiewerken moest passen. Ze wordt immers een beeldbepalende brug.

“De brug zal de verbinding maken tussen de nieuwe woonontwikkelingen op De Kien en de tip van het Buda-eiland waar een park komt”, laat Kortrijks schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens weten. “Bovendien is hier in de toekomst ook nog plaats voor een iconisch cultureel gebouw in het kader van onze kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad.”

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken: “Dit is na de iconische Collegebrug opnieuw een prachtige brug om het stedelijk fietsnetwerk te versterken. Samen met de realisatie van een nieuwe fietsverbinding richting Budastraat en Reepkaai op de Budatip is dit een goed alternatief voor als de Budabrug afgesloten is.”

Laatste onderdeel Leiewerken
Intussen is de omgevingsvergunning aangevraagd en zullen beide partners in 2020 een openbaar onderzoek organiseren. Normaal gezien is dat tegen midden 2020 afgerond, zodat de werken rond die tijd kunnen starten.
Als alles goed gaat, is de Reepbrug in de eerste helft van 2022 klaar. Daarmee zijn meteen alle Leiewerken in Kortrijk afgerond. Ze is de achtste brug in de rij na:

  1. Kasteelbrug (1995)
  2. Dambrug (1999)
  3. Groeningebrug (2002)
  4. Ronde van Vlaanderenbrug (2006)
  5. Collegebrug – Ney & Partners - BXL (2009)
  6. Noordbrug (2010)
  7. Budabrug (2015)
reepbrug
schets reep

Laatste nieuws

Top