Heropende Nederschelde in Gent feestelijk ingehuldigd

Heropende Nederschelde in Gent feestelijk ingehuldigd

Met een feestelijk openingsmoment op de Oude Beestenmarkt en meer dan 1.000 gratis boottochtjes door de Scaldissluis is de heropende Nederschelde in Gent vandaag officieel ingehuldigd. “Dit is een historisch moment”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Vlaanderen heeft 2,5 miljoen euro geïnvesteerd om het water weer te laten stromen aan de Reep. Goed voor de Gentenaars, de toeristen, de waterrecreanten en zelfs de transporteurs, die nu nog beter gebruik kunnen maken van de waterwegen in de stad.”

Heropende Nederschelde in Gent feestelijk ingehuldigd

Gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg nv stelt vast dat “ De samenwerking tussen Stad Gent en De Vlaamse Waterweg nv maakt van Gent meer dan ooit een stad aan het water.” Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en openbare werken van Stad Gent, vult aan: “De Reep is een zalige plek geworden om te zitten of te wandelen, en waar vroeger parking was, kan je nu varen. Ik ben enorm blij dat de historische vergissing van 58 jaar geleden om dit stuk Nederschelde te dempen, werd rechtgezet.”

Werk van lange adem
Om de Nederschelde te kunnen heropenen, waren een hele reeks ingrijpende werkzaamheden noodzakelijk. Jaren geleden werden al enkele bruggen en de Scaldissluis gebouwd. Het openleggen van de Nederschelde zelf begon eind 2016. De kaaimuren werden blootgelegd en vervolgens gerenoveerd of vernieuwd. Intussen werd ook de omgeving aangepakt: het Bisdomplein werd heraangelegd, aan de kant van de Bisdomkaai werd een verlaagde kade gebouwd, de wegenis en de riolering werden vernieuwd,… Na afgelopen zomer startte de aannemer vervolgens met de graafwerken. Maar liefst 13.000m3 aarde werd er weggegraven en vervolgens afgevoerd. Eind september werd ten slotte de laatste aarden dam doorgegraven en sindsdien is de historische samenvloeiing van de Leie en de Nederschelde opnieuw een feit.

Feest op zaterdag 3 november 2018
Om het heropende stukje waterweg en de bijhorende Scaldissluis in te huldigen, werd een openingsfeest georganiseerd op de Oude Beestenmarkt. Nadien trakteerden De Vlaamse Waterweg nv en Stad Gent 1.000 omwonenden op een gratis boottochtje om hen te bedanken voor hun geduld en begrip tijdens de werken. Tijdens de boottochten werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de Scaldissluis. Deze sluis zorgt ervoor dat kleine pleziervaartuigen het hoogteverschil van 1,20 meter tussen de Leie en de Nederschelde kunnen overbruggen. Aangezien de Gentse binnenwateren ook geliefd zijn bij kajakkers en kanovaarders, is er vlak naast de nieuwe Scaldissluis een kajakglijbaan geïnstalleerd. Zo kunnen kajakkers en kanovaarders vlot en speels het hoogteverschil overbruggen. Vandaag konden alvast heel wat liefhebbers deze glijbaan uittesten. 

Laatste nieuws

Top