Nieuws : Feestelijke opening nieuwe realisaties in buurt 4 Fonteinen

Feestelijke opening nieuwe realisaties in buurt 4 Fonteinen

Stad Vilvoorde, De Vlaamse Waterweg nv en buurtontwikkelaar Matexi stelden op donderdag 6 september officieel hun recentste realisaties binnen de nieuwe stadsbuurt 4 Fonteinen voor. Dit houdt de opening in van het nieuwe, autovrije Broekplein, de uitbreiding in De Kruitfabriek “MAG44” en een combipunt voor o.a. autodelen. Dit gebeurde in het bijzijn van Minister Ben Weyts – Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, burgemeester Hans Bonte en Chris Danckaerts gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

Feestelijke opening nieuwe realisaties in buurt 4 Fonteinen

“Het Broekplein is het eerste publieke domein van deze nieuwe stadsbuurt aan het water en wordt één van de kloppende harten van 4 Fonteinen. De ombouw van een oude, vervuilde industriezone naar een hippe buurt aan het water wordt daardoor meer en meer een realiteit,” licht burgemeester Bonte toe. “Aan het bruisend buurtgevoel draagt ook MAG44 bij met zeven nieuwe sociale, culturele en commerciële functies in de vernieuwde Kruitfabriek. Tot slot heeft Vilvoorde op deze site een primeur met het eerste private combipunt in België.”

Van verouderde industriële site naar bruisende woonbuurt
De combinatie van nieuwe woningen, kantoren, handels- en horecaruimten in 4 Fonteinen zal het sociale leven en het buurtgevoel rond deze ruimtes stimuleren. Daar draagt het MAG44-project in De Kruitfabriek aan bij. Deze zomer opende in MAG44 reeds de gezondheidsstudio Studio World Tree en het nieuwe restaurant BarBoufz. Weldra openen ook een kinderdagverblijf, een fietsherstelplaats, een muziekatelier, een circusschool en een ‘makerspace’ waar men zelf dingen kan (leren) maken of bouwen. 

Klaas Lombaert, Program Manager voor 4 Fonteinen bij Matexi, illustreert: “De Kruitfabriek kent als socioculturele trekpleister aan het kanaal een enorm succes. MAG44 functioneert als een praktijkproef voor de verschillende bedrijven en initiatieven. Bovendien doet het dienst als centrale verzamelplaats voor alle inwoners van Vilvoorde en daarbuiten.”

Eerste private combipunt focust op duurzaamheid
Om in te spelen op de ambitie om van 4 Fonteinen een duurzame wijk te maken, opent aan de rand van de buurt 4 Fonteinen een combipunt langs de Schaarbeeklei. Een combipunt is een plaats waar verschillende vervoersmogelijkheden aangeboden worden. Zo staan er: een laadpaal voor elektrische wagens, twee standplaatsen met elektrische deelwagens (i.s.m. ZenCar), vijf deelfietsen (i.s.m. Mobit) en een fietsenstalling. 
Minister Weyts uit zijn enthousiasme: “Als Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken juich ik dergelijke initiatieven toe. Watersite Vilvoorde is vandaag één van de meest omvangrijke stadsvernieuwingsprojecten in Vlaanderen en leent zich, mede dankzij de ideale ligging, perfect tot de inplanting van een combipunt op maat van de buurt en de stad. Anderzijds getuigen deze realisaties dat onze waterwegen - naast hun belangrijke transportfunctie – een belangrijke hefboom kunnen  zijn voor innovatieve stadsvernieuwingsprojecten.”

Buurtfeest op het nieuwe Broekplein
De bewoners van de 4 Fonteinen-site en alle andere Vilvoordenaren zijn van harte welkom om zaterdag 8 september van 10 tot 17 uur het nieuwe Broekplein, MAG44 en het combipunt te komen ontdekken. Kinderanimatie zorgt samen met een hapje en drankje voor een gezellige buurtsfeer. Op zaterdag 8 en zondag 9 september is tussen 10 en 17 uur het Matexi Infokantoor van 4 Fonteinen, gelegen op het Broekplein, ook geopend. 
 

Laatste nieuws

Top