Deponie voor bagger- en ruimingsspecie van De Vlaamse Waterweg mag weer opstarten onder voorwaarden

Deponie voor bagger- en ruimingsspecie van De Vlaamse Waterweg mag weer opstarten onder voorwaarden

Op 1 september 2022 besliste Vlaams minister Lydia Peeters, na berichten in een Pano-reportage omtrent de lozing van het effluent van de deponie voor bagger- en ruimingsspecie, om vanuit het voorzorgsprincipe de exploitatie van de deponie tijdelijk stop te zetten. Ze gaf ook de opdracht om het advies van externe experts in te winnen die moesten bekijken of er al dan niet een gevaar is voor de volksgezondheid en/of het ecosysteem.

Deponie voor bagger- en ruimingsspecie van De Vlaamse Waterweg mag weer opstarten onder voorwaarden

De minister, die zelf niet op de hoogte was gebracht van het PV die De Vlaamse Waterweg ontving, heeft ook benadrukt dat in de toekomst zowel de Raad van Bestuur als zijzelf onmiddellijk dient op de hoogte gebracht te worden. De experten-analyse wees nu uit dat het lozingswater geen gevaar inhoudt voor mens en milieu. Ook door het departement Omgeving werd akkoord gegeven om de exploitatie van de deponie weer op te starten. De Vlaamse Waterweg kreeg wel een aanmaning die de opvolging van de kwaliteit van het lozingswater door de toezichthoudende overheid verzekert.

In de PANO-reportage van 31 augustus 2022 werd gesteld dat De Vlaamse Waterweg via het effluent van de deponie voor bagger- en ruimingsspecie op de grens van Kruibeke en Zwijndrecht afval stortte in de Schelde. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters besloot op 1 september 2022 uit voorzorg om de exploitatie van de deponie inclusief de lozing van het effluent tijdelijk stop te zetten in afwachting van adviezen van onafhankelijke experten omtrent de impact van de lozing op mens en milieu.

Ronny Blust en Patrick Meire, beiden hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, brachten intussen hun advies uit inzake de impact van de lozing op het vlak van volksgezondheid en het ecosysteem van de Schelde. Beiden komen tot de conclusie dat de impact van de lozing op beide vlakken zeer beperkt tot nihil is. De impact op de huidige waterkwaliteit van de Schelde wordt evenzeer zeer beperkt of nihil beschouwd. U kunt hun volledige bevindingen downloaden via onze website: advies Patrick Meire en advies Ronny Blust.

De Vlaamse Waterweg beseft dat overschrijdingen in het lozingswater dienen te worden vermeden. Ze nam sinds de kennisname van de vaststellingen in het PV al een aantal maatregelen die ertoe moeten leiden om de overschrijdingen terug te dringen. Het lozingswater passeerde al via een waterzuiveringsinstallatie die ondertussen werd uitgebreid om zo de concentraties aan potentieel verontreinigende stoffen in het lozingswater verder te reduceren.

Daarnaast heeft De Vlaamse Waterweg het afwateringscircuit van de deponie aangepast waardoor het gezuiverde afvalwater van de deponie maximaal hergebruikt zal worden binnen de exploitatie van de naburige kleifabriek. Dit maakt dat de hoeveelheid van het geloosde afvalwater van de deponie naar de Schelde zal afnemen.

De Vlaamse Waterweg maakte met de toezichthoudende overheden, in het bijzonder de afdeling Handhaving van het departement Omgeving, ook verdere afspraken om nauwgezet toe te zien op de
genomen maatregelen en in het bijzonder de effecten van de genomen maatregelen op de kwaliteit van het lozingswater te monitoren.

Gelet op de genomen maatregelen en de gemaakte afspraken werd door het departement Omgeving akkoord gegeven om de exploitatie van de deponie weer op te starten. Wel moet De Vlaamse Waterweg de opvolging van de kwaliteit van het lozingswater verzekeren en moeten ze wekelijks rapporteren het onderzoek naar de herkomst van de waargenomen verontreinigingen.

Laatste nieuws

Top