Renovatie historische fiets- en voetgangersbrug sluis 11 Kortrijk van start

Renovatie historische fiets- en voetgangersbrug sluis 11 Kortrijk van start

De fiets- en voetgangersbrug afwaarts sluis 11 op het kanaal Bossuit-Kortrijk is dringend aan vernieuwing toe. Hij dateert oorspronkelijk uit 1933 en werd in 1947 herbouwd, maar anno 2022 verkeert de brug in slechte staat. Een renovatie van deze historische brug dringt zich op. De werken starten vanaf oktober en zijn goed voor een investering van ca. 400.000 euro (excl. btw). De brug zal afgesloten zijn tijdens de renovatie maar fiets en voetgangers kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug. Gezien het om een constructie met een historisch waardevol karakter gaat, werd het project en ontwerp vooraf besproken met het agentschap Onroerend Erfgoed. Zo wordt de leuning verwijderd voor herstelling en zal deze later teruggeplaatst worden. 

Renovatie historische fiets- en voetgangersbrug sluis 11 Kortrijk van start

Tijdelijke brug over kanaal Bossuit-Kortrijk ter vervanging

Om de hinder tijdens de renovatie van de brug te beperken wordt een tijdelijke brug geplaatst over het kanaal Bossuit-Kortrijk. Bij het plaatsen van deze tijdelijke brug is de fiets- en voetgangersbrug gedurende twee weken volledig afgesloten van 3 tot en met 16 oktober 2022. Aansluitend is er een omleiding voor jaagpadgebruikers van aan de Ringlaan langsheen de Gentsesteenweg.

Vanaf 17 oktober wordt de tijdelijke brug opengesteld voor voetgangers en fietsers. Dan kan men terug langs de werfzone van het jaagpad naar de Abdijkaai en omgekeerd.

Impact op scheepvaartverkeer

De doorvaarthoogte voor de scheepvaart zal vanwege de renovatiewerken tijdelijk beperkt zijn. Deze hoogtebeperking wordt enerzijds veroorzaakt door de vervangbrug over de sluiskolk en anderzijds door het werkplatform afwaarts de afwaartse sluisdeuren over de toegangsgeul aan de Leie.  

De werken duren in totaal 120 werkdagen, met een vermoedelijke einddatum van mei 2023.  

 

Laatste nieuws

Top