Oude kanaalbrug Beringen dit weekend gesloopt

Oude kanaalbrug Beringen dit weekend gesloopt

De oude kanaalbrug in Beringen is niet meer! De oude brug, waar vorige maand nog verkeer overheen reed,  is afgelopen weekend volledig gesloopt. Het verkeer rijdt ondertussen gewoon verder over de gloednieuwe stalen boogbrug die sinds 3 september in gebruik is. “De vervanging van de brug kadert in de verdere uitbouw van het Albertkanaal als belangrijke transportader. De afbraak van deze brug is een belangrijke mijlpaal voor de binnenvaart in Vlaanderen en de Vlaamse economie”,  zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Oude kanaalbrug Beringen dit weekend gesloopt

De nieuwe brug kadert in het totaalproject van De Vlaamse Waterweg in het verhogen van 62 bruggen over het Albertkanaal.  “Door de doorvaarthoogte onder alle bruggen van het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter stimuleert De Vlaamse Waterweg nv de binnenvaart en maakt het transporten van schepen met vier containerlagen mogelijk. Ondertussen zijn 51 van de 62 bruggen verhoogd en 7 andere bruggen in uitvoering. De Vlaamse Waterweg nv wil met deze werken bedrijven nog betere kansen bieden om de waterweg in te schakelen in hun logistieke keten. Wij houden de vaart in de verdere uitbouw van transport over water,” benadrukt Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv.

“Met investeringen zoals hier in Beringen maken we het verkeer in Vlaanderen duurzamer, vlotter en veiliger en maken we optimaal gebruik van de troeven die het Albertkanaal biedt om de modal shift te realiseren. Transport over het water is namelijk een duurzaam en efficiënt alternatief voor vrachtwagenvervoer. Hogere bruggen zullen de toegankelijkheid van het Albertkanaal voor binnenschepen verbeteren en de containervaart een bijkomende boost geven”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Daarom voorzie ik via de relancemiddelen 96 miljoen om de verdere uitbouw van het Albertkanaal als belangrijke transportader op schema te houden. Want het is echter pas wanneer de laatste brug zal zijn verhoogd dat het rendement ten volle speelt. En het eindobjectief is in zicht. In 2023 moeten alle bruggen over het Albertkanaal zijn verhoogd, zodat we het transport over het water echt een boost kunnen geven.”

Sloopwerken oude kanaalbrug

Na de opbraak van het wegdek zijn de effectieve sloopwerken zondagmorgen om 6 uur gestart. Eerst hebben twee enorme hydraulische hijskranen de middenoverspanning gedemonteerd. De betonnen balken zijn één voor één weggenomen. Daarvoor werden zaagsnedes gemaakt aan de uiteinden van elke balk. Elk brugdeel is vervolgens op de oevers gelegd en daar verder verpulverd tot puin. De werken verliepen uitermate vlot. Om 13.30 uur lag het de laatste balk op de oever. De komende dagen worden de overige bovenbouw en de landhoofden op beide oevers gesloopt.

De werken aan de kanaalbrug in Beringen lopen volledig volgens de vooropgestelde planning. Werken zonder hinder is niet mogelijk, wel wordt de impact op het verkeer zoveel mogelijk beperkt.

“De Vlaamse Waterweg nv is zich bewust dat dergelijke werken een grote impact hebben op het verkeer en tot onvermijdelijke hinder leiden. Het beperken van die hinder was dan ook een belangrijk aandachtspunt tijdens de werken. Mede dankzij goed overleg met de stad Beringen, de VIA T Albert en andere partners bleef deze maximaal beperkt en werden de werkzaamheden doordacht op elkaar afgestemd. Door de nieuwe brug hier naast de oude brug te bouwen kon het verkeer tijdens de werken steeds over het Albertkanaal”, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg nv.

De openstelling van de nieuwe brug en de afbraak van de oude brug betekent nog niet et einde van dit project. De komende maanden worden ook de kades en de jaagpaden onder de brug nog verder afgewerkt. De werken zijn voorzien om in juli 2022 klaar te zijn.  De werken worden uitgevoerd door de VIA T Albert voor een totaal bedrag van 25 miljoen euro (ex btw).

 

logo steun Europa

Laatste nieuws

Top