Opmerkelijke openingsviering nieuwe brug in Paal-Tervant

Opmerkelijke openingsviering nieuwe brug in Paal-Tervant

Op 17 juni kwamen verleden en heden samen tijdens de openingsviering van de nieuwe brug in Tervant. In het kader van de opwaardering van het Albertkanaal kwam ook deze brug aan de beurt voor een ophoging. “Nu de werken succesvol zijn afgerond, hebben we vandaag de brug officieel geopend. Samen met de langverwachte opening onthulden we ook het markante monument dat de oude vierendeelbrug, verwijzend naar architect Vierendeel, eert”, vertelt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het werd een uniek volksfeest op de brug, met een mooi eerbetoon aan de brug en Tervant.

Opmerkelijke openingsviering nieuwe brug in Paal-Tervant

De nieuwe brug heeft een doorvaarhoogte van 9,10 meter, helemaal op maat van de moderne binnenvaart. In september 2021 is de oude brug afgebroken en inmiddels is de nieuwe stalen boogbrug klaar voor ingebruikname door alle verkeer. Op 17 juni werd de brug in het bijzijn van de 100-jarige Tervantenaar Staf Valkenborgs en de inwoners van Tervant officieel geopend.
De bouw van deze brug kadert in de verdere uitbouw van het Albertkanaal als belangrijke transportader. Vanaf 2023 zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal kunnen varen. Vlaanderen investeerde 11,5 miljoen euro in deze nieuwe brug”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De nieuwe brug krijgt in beide rijrichtingen één rijstrook voor het gemotoriseerd verkeer. Fietsers verwennen we met brede fietspaden, gescheiden van de rijweg. Zo versterken we met dit project tegelijk twee duurzame alternatieven voor het wegvervoer. Het goederentransport kan makkelijker via het water én fietsers kunnen veilig en comfortabel het kanaal oversteken. Zo maken we het voor pendelaars, scholieren en recreatieve fietsers aangenamer om te fietsen. Twee vliegen in één klap dus.

Schepen van Verkeer en Mobiliteit JeanDe fietspaden op de oude brug grensden tegen de autoweg aan waardoor de veiligheid voor fietsers zeker aan verbetering toe was. Dankzij de nieuwe brug en afscheiding kunnen fietsers zich gemakkelijk en veilig verplaatsen. Tijdens de werken kende de Paalsesteenweg heel wat extra drukte. Nu het verkeer weer over de brug kan, zullen autobestuurders zich vlotter kunnen verplaatsen van Paal naar Beverlo en omgekeerd Vanhees bevestigt de verkeersvoordelen: “.” 

Wij zijn bijzonder trots op het werfteam en de goede samenwerking tussen onze eigen medewerkers en de aannemer”, vertelt gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg Chris Danckaerts. “Ook aan de buurtbewoners van de brug wil ik graag mijn dank uiten. Een brugverhoging is een bijzonder intensief proces waarin plaatselijke hinder niet vermeden kan worden. Flexibiliteit van de buurtbewoners is dan ook erg belangrijk voor een vlot verloop.” 

Verleden en heden zij aan zij

Schepen van Erfgoed en Dorpenbeleid An Moons: “Een stuk uit de vierendeelbrug, in de vorm van de T van Tervant, kreeg een mooi plekje aan het kanaal nabij de nieuwe brug. Het initiatief kwam van Paalonline. Zij verzamelden unieke getuigenissen over de brug en Tervant die we aan het monument ontsluiten. Dit weekend voorziet Paalonline bovendien een feestprogramma waar iedereen welkom is. Dankzij de unieke samenwerking tussen Paalonline, stad Beringen, De Vlaamse Waterweg nv, provincie Limburg, ECRU en verschillende sponsors kon dit project gerealiseerd worden. Samen investeerden we circa 35.000 euro in dit project. De brug en dit project symboliseren de verbinding tussen onze deelgemeenten. Een verbinding die door het gezamenlijke concert van de harmonieën van Paal, Beverlo en Beringen en de fanfare van Koersel tijdens de inhuldiging extra in de kijker gezet werd.

De werken aan de nieuwe brug in Tervant werden uitgevoerd door de VIA T Albert voor een totaal bedrag van 11,5 miljoen euro (ex. btw). Het project wordt mee gefinancierd door de Europese Unie in het kader van de Connecting Europe Facility

logo met steun van Europa

Laatste nieuws

Top