Nieuwe Oosterputbrug in Assenede open voor het verkeer

Nieuwe Oosterputbrug in Assenede open voor het verkeer

De nieuwe Oosterputbrug over het Leopoldkanaal in Assenede gaat vanavond open voor het verkeer. De Vlaamse Waterweg nv heeft de oude brug vervangen door een nieuwe baileybrug. Op de brug werd een breedte- en hoogteportiek geïnstalleerd om zwaar vracht- en landbouwverkeer te weren. “Vlaanderen heeft 450.000 euro geïnvesteerd in 2 gloednieuwe bruggen over het Leopoldkanaal, waarvan 200.000 euro voor deze Oosterputbrug”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “De nieuwe Oosterputbrug biedt een vlotte en veilige verbinding voor auto’s, fietsers en wandelaars, terwijl we het zwaardere verkeer weghouden en richting Notelaarsbrug sturen.”

Nieuwe Oosterputbrug in Assenede open voor het verkeer

De vorige Oosterputbrug, vaak beter gekend als de Oesterputbrug, werd na de Tweede Wereldoorlog geïnstalleerd als tijdelijke brug. De stalen vakwerkbrug werd in tussentijd echter nooit vervangen en was bijgevolg niet aangepast aan steeds meer en zwaarder verkeer.

Reusachtig bouwpakket
Eind augustus 2018 startte De Vlaamse Waterweg nv met de bouw van de nieuwe Baileybrug. Het voordeel van dit type brug is dat de brug bijzonder snel en efficiënt kon opgebouwd worden aan de hand van een aantal standaardonderdelen die hergebruikt werden. De landhoofden – dat zijn de constructies waar de brug op rust – werden vernieuwd. Vervolgens werden de stalen onderdelen verzameld op de werf en werd de brug als een groot bouwpakket in elkaar gepuzzeld. Eind oktober werd de brug dan als een geheel op haar plaats over het kanaal geïnstalleerd.

Zwaar verkeer weren
Na de installatie werd het wegdek aangelegd en werd de breedte- en hoogteportiek geïnstalleerd. Daardoor is de brug ontoegankelijk voor zwaar vracht- en landbouwverkeer. Zware vrachtwagens en landbouwvoertuigen kunnen gebruik maken van de nabijgelegen nieuwe Notelaarsbrug die eveneens vernieuwd werd door de waterwegbeheerder en eind augustus geopend werd voor het verkeer.

De kostprijs van de nieuwe Oosterputbrug bedraagt 200.000 euro en wordt volledig betaald door De Vlaamse Waterweg nv.

Laatste nieuws

Top