Link naar homepage

Nieuw jaagpad langs kanaal Bossuit-Kortrijk open voor fietsverkeer

Nieuw jaagpad langs kanaal Bossuit-Kortrijk open voor fietsverkeer

Op vrijdag 16 maart 2018 ging het nieuw aangelegde jaagpad tussen Harelbeke en Zwevegem open voor fietsers en voetgangers. Het ongeveer 3 kilometer lange jaagpad ligt langs het kanaal Bossuit-Kortrijk en wordt, door Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, warm aanbevolen voor iedereen die tussen Kortrijk en Zwevegem reist.
 

Nieuw jaagpad langs kanaal Bossuit-Kortrijk open voor fietsverkeer

Veilige verbinding tussen Harelbeke en Zwevegem
Het nieuwe jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk ligt op rechteroever tussen de Luipaardbrug in Stasegem en de sluis in Zwevegem. Het jaagpad is ongeveer 3 kilometer lang en heeft aansluitingen ter hoogte van de Iepersestraat in Stasegem, op het fietspad van de Beneluxlaan en ter hoogte van het fietspad van de rotonde op de N391. 

De Vlaamse Waterweg nv legde eerder al een nieuw jaagpad aan tussen de Luipaardbrug in Stasegem en de Spinnerijstraat in Kortrijk. Door de combinatie van beiden ontstaat er vanaf 8 februari 2018 een veilige en vlotte verbinding voor zwakke weggebruikers tussen Kortrijk en Zwevegem.

“Ik wil mensen verleiden om de auto te ruilen voor de fiets. Daarom investeren we in vlotte en veilige fietsverbindingen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Mensen zullen sneller de fiets nemen als ze hun traject kunnen afleggen in een aangename omgeving, zonder onveilige toestanden.”

Veilig alternatief voor Kanaalstraat
Het nieuwe jaagpad is enerzijds erg belangrijk voor de waterwegbeheerder om het kanaal en de kanaaloevers zorgvuldig te inspecteren en goed te onderhouden. Anderzijds komt er door de aanleg van dit jaagpad ook een veilig alternatief voor de drukke Kanaalstraat en het jaagpad tussen deze Kanaalstraat en de sluis van Zwevegem aan de overkant van het kanaal. Langs deze oever bevinden zich namelijk heel wat watergebonden bedrijven. Deze bedrijven brengen heel wat zwaar wegverkeer met zich mee. Om de veiligheid van fietsers en voetgangers te garanderen, worden zwakke weggebruikers omgeleid naar het nieuwe jaagpad. Van zodra alle signalisatie geplaatst is, worden de Kanaalstraat en het jaagpad tussen de sluis van Zwevegem en de Beneluxbrug dan ook afgesloten voor fietsers en voetgangers.

Meer recreatie langs het water
Naast een veilige verbinding, vormt het jaagpad ook recreatieve trekpleister. De aanleg van het nieuw jaagpad creëert een grote toeristische meerwaarde en stimuleert het woon-werkverkeer langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Meer fietsers en wandelaars betekent meer leven langs de waterweg. 

Laatste nieuws

Top