Link naar homepage

Bouw nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Deinze start in februari

Bouw nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Deinze start in februari

Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Toeristische Leie zal het winkelhart van Deinze verbinden met parking de Brielpoort. Afdeling Bovenschelde van De Vlaamse Waterweg nv stelde tijdelijke handelsvennoottschap Herbosch-Kiere – Electro Goeminne aan als aannemer voor een totaalbedrag van ruim 3 miljoen euro. De Vlaamse Waterweg nv investeert €575 000, de stad betaalt overige 2,425 miljoen.  De werken zullen zichtbaar zijn op de werfsite vanaf begin februari.

Bouw nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Deinze start in februari

Wie wil winkelen in de Tolpoortstraat, kan de wagen parkeren aan de Brielpoort en via de brug de Toeristische Leie oversteken. Langs de kant van de parking zal de nieuwe brug aansluiten op de Lucien Matthyslaan. Aan de andere kant van de Toeristische Leie knoopt ze aan met het Antoon Van Paryspad. Een betere ontsluiting voor iedereen: de klanten kunnen vlot parkeren, er kan meer volk naar de winkels geraken, de mobiliteit verduurzaamt én de lokale economie verrijkt. 

De nieuwe brug wordt een klapbrug van 38 meter lang en vier meter breed. Schepen met een hoogte van maximum 3,2 meter kunnen er gewoon onderdoor, voor hogere schepen klapt de brug open. Personeel van De Vlaamse Waterweg nv zal de brug bedienen vanuit een technisch gebouw ter hoogte van de Brielpoortparking. Op termijn zal de brug, net als alle bruggen en sluizen op de Leie-as, vanuit één verkeerscentrale bediend worden. Een hellingspercentage van 4,5% zorgt dat fietsers en voetgangers vrij van inspanning aan de overzijde geraken.
 
Zelfde architect als Leie-oevers
Het ontwerp voor de brug is van de Gentse architecte Marie-José Van Hee, die in 2014 ook al het marktplein en de Leie-oevers in Deinze tekende. Net als de nieuwe stadshal van Gent, werkte ze voor het ontwerp nauw samen met het Gentse architectenduo Robbrecht & Daem. Het is voorzien dat de brug tegen mei 2021 klaar zal zijn.  

Laatste nieuws

Top