Verkeer op Overledebrug in Wachtebeke beperkt tot 3,5 ton

Verkeer op Overledebrug in Wachtebeke beperkt tot 3,5 ton

De Overledebrug over de Moervaart in Wachtebeke wordt beperkt tot 3,5 ton. Tijdens een inspectie van de brug werd ernstige slijtage vastgesteld. Het zwaar verkeer zal een omleiding moeten volgen. De bewegwijzering voor de omleiding en andere signalisatie zal eerstdaags worden aangebracht. De Vlaamse Waterweg nv neemt verder onverwijld maatregelen om de brug die in 2001 als monument werd beschermd te herstellen. 

Verkeer op Overledebrug in Wachtebeke beperkt tot 3,5 ton

In de ziel van de beide hoofdliggers van de brug zijn scheuren vastgesteld. Dit zorgt voor ernstige problemen met de positionering van de opleggingen, scheefstand van de scharnieren en assen, trillingen van de beweegbare brugklap. De oorzaak wordt toegeschreven aan de aanhoudende zware belasting van de brug die in 1945 in dienst werd genomen.

Om verdere schade te vermijden en de veiligheid te garanderen van het weg- en scheepvaartverkeer wordt op advies van het Vlaams Expertisecentrum Beton en Staal (EBS) vanaf maandag 16 oktober 2023 voor onbepaalde duur de belasting op de brug beperkt tot 3,5 ton.

Door deze tonnagebeperking vermijdt De Vlaamse Waterweg op korte termijn nog zwaardere schade aan de brug. Dat zou een volledige stremming van zowel het weg- als het scheepvaartverkeer kunnen betekenen. De Vlaamse Waterweg onderneemt onverwijld actie om een herstelling op te starten.

Het zwaar verkeer op de gewestweg N449 die Zelzate met Laarne verbindt, zal een omleiding moeten volgen via de R4.

Foto van de Overledebrug

Laatste nieuws

Top