Fietsers en auto’s vanaf morgen over nieuwe brug Massenhoven op tijdelijke locatie

Fietsers en auto’s vanaf morgen over nieuwe brug Massenhoven op tijdelijke locatie

Na de positieve brugproefbelasting van gisteren staat het licht op groen om morgen, woensdag 9 december, de nieuwe kanaalbrug in Massenhoven op de tijdelijke locatie in gebruik te nemen. Ook fietsers zullen via de nieuwe brug kunnen fietsen. Meteen aansluitend starten in het weekend de sloopwerken van de middenoverspanning van de oude brug. Net voor de jaarwisseling voltooien De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap Wegen en Verkeer zo nog twee belangrijke mijlpalen. 

Fietsers en auto’s vanaf morgen over nieuwe brug Massenhoven op tijdelijke locatie

Wat al door verschillende studies op voorhand was doorgerekend, werd gisteren door de brugproefbelasting in de praktijk bevestigd. Meerdere volgeladen vrachtwagens testten daarbij de gebruikscapaciteit van de nieuwe brug. De proef verliep succesvol en bevestigt dat de brug aan de vooropgestelde kwaliteitseisen voldoet. Daardoor staat het licht op groen om de brug op de tijdelijke locatie open te stellen voor verkeer.

De verkeersomzetting naar de nieuwe brug gebeurt in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 december. Bewust ’s nachts om de hinder voor de weggebruiker te beperken. De politie zal de eerste uren ter plaatse zijn om de nieuwe verkeerssituatie op te volgen. Elke fasewissel vraagt immers een aanpassingsperiode.

Weinig verandering voor autoverkeer, fietsomleiding Viersel vervalt

Vanaf woensdagochtend 9 december zullen zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers dus over de nieuwe brug kunnen rijden en fietsen. Voor autoverkeer verandert er in de praktijk relatief weinig. Dat zal zoals vandaag in beide richtingen via de Liersebaan tussen Lier en Zandhoven kunnen blijven rijden, met dat verschil dat ze het Albertkanaal over de nieuwe brug zullen kruisen.

Voor fietsers daarentegen scheelt het wel een slok op een borrel, nu ze opnieuw rechtstreeks via de gewestweg kunnen fietsen en voorlopig niet langer de omleiding via Viersel moeten volgen. Vanaf woensdag kunnen ze gebruikmaken van een tijdelijk dubbelrichtingsfietspad aan de noordkant van de rijweg en brug (rijrichting Lier). Het jaagpad langs het kanaal blijft om veiligheidsredenen wel nog afgesloten ter hoogte van de brug.

Oude brug tegen Kerstmis afgebroken

Enkele dagen later, in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 december, start De Vlaamse Waterweg nv al met de gefaseerde afbraak van de oude brug, en dat in eerste instantie met de middenoverspanning. Net voor kerstavond moet de oude brug volledig afgebroken zijn. De Vlaamse Waterweg nv raadt het af om deze werkzaamheden van nabij te volgen, gelet op de geldende veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen corona.

De eerstvolgende horde is het verschuiven van de brug naar de definitieve locatie, op het einde van de lente. Beide bouwheren mikken op de zomer van 2021 om alle werken in Massenhoven af te ronden.  

Laatste nieuws

Top