Brug Zutendaal maakt plaats voor gloednieuw hoger exemplaar

Brug Zutendaal maakt plaats voor gloednieuw hoger exemplaar

De werken voor de bouw van een nieuwe hogere brug over het Albertkanaal in Zutendaal vorderen goed. Zaterdagnacht 13 oktober 2018 wordt de oude brug verwijderd om plaats te maken voor  een hoger stalen exemplaar. Vanaf woensdag 10 oktober 2018 starten de voorbereidingen voor deze werken. Het verkeer wordt vanaf dan ook omgeleid.

Brug Zutendaal maakt plaats voor gloednieuw hoger exemplaar

De Vlaamse Waterweg nv verhoogt de brug van Zutendaal. Het verhogen van de brug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal.

Vooraleer de nieuwe brug geïnstalleerd kan worden, moet de bestaande brug eerst verwijderd worden. Door de werken is de weg over het kanaal onderbroken vanaf woensdag 10 oktober 2018 tot juni 2019. Om deze onderbreking op te vangen zijn er omleidingen uitgewerkt voor de verschillende vervoersmiddelen. De afbraak vindt plaats van zaterdag 13 oktober tot en met dinsdag 16 oktober. De werken gebeuren in verschillende stappen:

  • Zaterdagnacht 13 oktober en zondag 14 oktober wordt het middenstuk van de huidige brug verwijderd. Het kanaal is tijdens deze werken volledig gestremd vanaf 13/10 22 uur.
  • Maandag 15 oktober wordt het resterende gedeelte op rechteroever afgebroken. Er geldt op dat moment een gedeeltelijke stremming voor de scheepvaart. 
  • Op dinsdag 16 oktober verdwijnt tot slot het resterende gedeelte op linkeroever. Ook voor deze werken wordt het kanaal gedeeltelijk gestremd.

De staalstructuur voor de nieuwe brug wordt voorbereid in een atelier en wordt vervolgens geassembleerd op een montageterrein op linkeroever net stroomafwaarts van de brug. Na het slopen van de bestaande brug en de bouw van de nieuwe landhoofden zal de geassembleerde brug worden geplaatst en verder afgewerkt. Als alles volgens planning verloopt zal de nieuwe brug in juni 2019 worden geopend voor het verkeer.

Veilige kijklocatie voor toeschouwers

Wie een goed zicht wil op de werken, kan in een veilige voorziene zone aan de dijkstraat de werken volgen.

 

Kijklocaties afbraak

Laatste nieuws

Top