BRUG HUMBEEK-SAS BESCHADIGD BIJ AANVARING

BRUG HUMBEEK-SAS BESCHADIGD BIJ AANVARING

Bij een aanvaring door een binnenschip dat onderweg was van Brussel naar Wintam is de hefbrug over het zeekanaal Brussel-Schelde in Humbeek-Sas bij Grimbergen vanmiddag beschadigd geraakt. De Vlaamse Waterweg nv maakt de vaarweg zo snel mogelijk vrij en bereidt de herstellingswerken voor.

BRUG HUMBEEK-SAS BESCHADIGD BIJ AANVARING

Het ongeval deed zich vlak na de middag voor. Het schip is tegen de gesloten brug gevaren. De diensten van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en de brandweer kwamen onmiddellijk ter plaatse om de schade op te meten. Het brugdek, dat is opgehangen aan stalen kabels, geraakte door de aanvaring uit zijn normale positie en een elektriciteitscabine werd hierbij beschadigd. De betonnen brugtorens op zich zouden volgens de eerste inspecties geen schade hebben opgelopen. 

Vaarweg vrijmaken prioriteit
De vaarweg vrijmaken is nu de eerste prioriteit. Momenteel is de scheepvaart door de onmogelijkheid om de brug te bewegen immers in beide richtingen onderbroken. De oorzaak en omstandigheden van dit incident zijn op dit moment nog niet gekend maar alles wordt in het werk gesteld om enerzijds alle nodige informatie te verzamelen en anderzijds technische interventies uit te voeren om het scheepvaartverkeer zo snel mogelijk opnieuw doorgang te geven. Volgens een eerste inschatting zal de scheepvaartstremming tot minstens begin juli aanhouden. 

Hoelang de herstellingswerken van het brugdek zullen duren valt momenteel nog moeilijk in te schatten, al zullen deze wellicht enkele maanden in beslag nemen. Na het voorzien van de veiligheidsmaatregelen zal het brugdek opgetild en uitgehaald worden om te herstellen.

Omleiding wegverkeer
De hefbrug van Humbeek wordt veelvuldig gebruikt door lokaal maar vooral ook doortrekkend (vracht)verkeer.  Door de schade aan de brug is dit momenteel ook onderbroken. Met de betrokken gemeentebesturen en politiediensten is een omleidingstraject uitgestippeld via E19, Brusselse Ring en A12. De nodige signalisatie wordt voorzien. Ook voor de fietsers wordt een omleiding voorzien. 

 

Laatste nieuws

Top