Tijdelijke Kruispoortbrug I open: vlotter verkeer op de weg en de waterweg

Tijdelijke Kruispoortbrug I open: vlotter verkeer op de weg en de waterweg

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft met een officiële druk op de knop de tijdelijke Kruispoortbrug I geopend voor het verkeer. De nieuwe brug biedt een uitweg voor fietsers, voetgangers én het staduitwaarts autoverkeer, dat tot vandaag aangewezen was op de verzadigde routes via de Dampoort of de Gentpoort. Het gaat bovendien om een beweegbare kantelbrug die de schepen op het kanaal Gent-Oostende vlot doorvaart kan verlenen. “We investeren in Brugge volop in win-win-oplossingen zodat zowel de auto’s als de schepen vlotter en veiliger kunnen doorstromen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 

Tijdelijke Kruispoortbrug I open: vlotter verkeer op de weg en de waterweg

De Kruispoortbrug I is een belangrijke verkeersader voor Brugge en staat mee in voor de afwikkeling van het staduitwaarts verkeer (het stadinwaarts verkeer gaat over de Kruispoortbrug II). Eind 2016 werd de oude Kruispoortbrug I echter weggehaald na vaststelling van ernstige schade. Sindsdien is het staduitwaarts verkeer aangewezen op de verzadigde routes via de Dampoort of de Gentpoort. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft nu een tijdelijke Kruispoortbrug I over het kanaal Gent-Oostende geopend voor het verkeer. Deze beweegbare kantelbrug werd geïnstalleerd door De Vlaamse Waterweg nv, in afwachting van de definitieve brug die in het kader van het project Stadsvaart gerealiseerd zal worden op een nieuwe locatie. “De Bruggelingen hebben hier lang genoeg op gewacht”, zegt Weyts. “Op deze manier moet het verkeer in Brugge niet blijven wachten tot de definitieve brug er ligt. Deze tijdelijke brug maakt het verkeer nu vlotter en veiliger voor alle gebruikers van de weg én de waterweg”. 

Technische uitdaging
De bouw van de brug was geen eenvoudige opdracht. Weyts en De Vlaamse Waterweg nv willen het verkeer op de weg én op de waterweg verbeteren. Dat houdt in dat de tijdelijke brug vlot geopend moet kunnen worden voor binnenschepen die gebruik maken van het kanaal Gent-Oostende. Dit was op technisch gebied een hele uitdaging. Het ontwerpen en het produceren van de brugonderdelen verliep trager dan gehoopt. Gelukkig verliep de installatie en de afwerking wel bijzonder vlot. 

Blijven investeren
Nu de tijdelijke Kruispoortbrug I open is voor het verkeer kan De Vlaamse Waterweg nv geplande en noodzakelijke werken aan andere bruggen opnieuw opstarten. “We investeren volop in Brugge: er staat hier heel wat op stapel”, zegt Weyts. 

Concreet gaan de komende maanden de grondige renovaties van de Dampoortbrug I en de Conzettbrug van start. Eind dit jaar worden ook de renovatiewerken aan de Canadabrug aangevat. De twee naastgelegen fietsers- en voetgangersbruggen worden er tegelijkertijd vernieuwd. 
 

Laatste nieuws

Top