Start openbaar onderzoek fietsbrug Zulte

Start openbaar onderzoek fietsbrug Zulte

Op zondag 13 november start het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe fietsbrug over de Leie in Zulte. 

Start openbaar onderzoek fietsbrug Zulte

Om  zowel  de  natuur  als  de  scheepvaart  betere  toekomstkansen  te  geven,  past  De  Vlaamse  Waterweg  nv  de  Leie  aan voor de scheepvaart van de toekomst. Naast aanpassingen voor de binnenvaart hebben we ook aandacht voor de actieve weggebruikers. Om het recreatief netwerk langs de Leie verder uit te breiden, bouwen we samen met de gemeente Zulte en de provincie Oost-Vlaanderen een gloednieuwe fietsers- en voetgangersbrug ter hoogte van de Limnanderdreef in Zulte. De brug ligt op een bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk dat het centrum van Zulte verbindt met Linkeroever. Hierdoor zal een vlotte fiets- en wandelverbinding richting centrum Zulte alvast verzekerd zijn.

De brug wordt een stalen fietsers- en voetgangersbrug van 99 meter lang  en 3,5 meter breed met betonnen aanloophellingen. Het ontwerp is gebaseerd op de nieuwe fietsbrug tussen Waregem en Wielsbeke en krijgt dezelfde bruin-rode kleur. Verder komt er over de volledige lengte van de brug en aanloophellingen een fijnmazige balustrade zodat fietsers en voetgangers altijd een goed zicht hebben op de Leie en haar omgeving.

Nieuwe oevers

In Zulte bouwen we niet alleen een nieuwe fietsersbrug, maar ook de oevers tussen de Zultebrug en de stuwarm in Wielsbeke worden heraangelegd. In het verleden werden namelijk heel wat rivieren geschikt gemaakt voor de binnenvaart. Maar helaas hebben de oevers van rivieren zoals de Leie daardoor hun natuurlijke waarde verloren. Deze oevers gaan we nu in ere herstellen. Door deze werken te combineren met de bouw van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug beperken we de hinder en vermijden we onnodige ecologische impact.

De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug wordt voor 62,5 % gefinancierd door De Vlaamse Waterweg nv en 37,5 % de gemeente Zulte. Het gemeentelijk aandeel wordt door de ligging op een bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) mee gefinancierd door de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het dossier bekijken of opmerkingen formuleren

De omgevingsvergunning voor de nieuwe fietsbrug werd in oktober ingediend. Er volgt nu een openbaar onderzoek rond dit project, dat loopt vanaf zondag 13 november 2022 tot en met 12 december 2022. Bewoners en andere belanghebbenden hebben de kans om eventuele opmerkingen in te dienen. De volledige aanvraag kan zowel online op het omgevingsloket als bij de gemeente Zulte worden geraadpleegd (meer informatie vind je hier)

 

Laatste nieuws

Top