Meer tijd voor wie nog niet elektronisch meldt: gedoogperiode verlengd tot 01.01.2024

Meer tijd voor wie nog niet elektronisch meldt: gedoogperiode verlengd tot 01.01.2024

In Vlaanderen geldt een algemene elektronische meldplicht voor de hele binnenvaart. Concreet betekent deze verplichting dat schippers op de Vlaamse waterwegen reis-, schip- en laadgegevens elektronisch moeten melden via meldsoftware aan boord en dat vóór aanvang van de reis.

Meer tijd voor wie nog niet elektronisch meldt: gedoogperiode verlengd tot 01.01.2024

70% van de schippers meldt nu al elektronisch. Om de overige 30% de tijd te geven om zich aan te passen, heeft De Vlaamse Waterweg nv de gedoogperiode verlengd tot 1 januari 2024.

Je hoeft niet te wachten tot 1 januari 2024. Doe nu al het nodige om je in regel te stellen. Elektronisch melden is eenvoudig. Hiervoor worden gratis softpakketten ter beschikking gesteld die men kan gebruiken op een pc of smartphone. De gemelde gegevens worden door eRIBa bovendien automatisch doorgestuurd naar alle vaarwegautoriteiten op de vaarroute op voorwaarde dat er minstens twee routepunten worden ingevuld. Hierdoor hoeven schippers hun gegevens maar één keer in te voeren en bij aankomst enkel nog te bevestigen aan de waterwegbeheerders. Meer info over elektronisch melden vind je op eriba-platform.be.

Meer info nodig over hoe elektronisch melden werkt? Kom naar een infosessie dit najaar

Goed nieuws: dit najaar organiseert De Vlaamse Waterweg nv opnieuw infosessies over elektronisch melden, zodat iedereen kan meevaren op deze nieuwe koers. De infosessies vinden telkens plaats in Schipperswelzijn (Antwerpen) op:

  • Vrijdag 8 september van 13u tot 15u
  • Zaterdag 9 september van 10u tot 12u
  • Vrijdag 6 oktober van 13u tot 15u
  • Vrijdag 17 november van 13u tot 15u
  • Zaterdag 18 november van 10u tot 12u

De focus van de sessies ligt op de manier waarop je moet melden, met concrete instructies voor BICS en Riverguide.

Inschrijven voor een infosessie kan via de website eriba-platform.be/infosessies.

Verspreid de boodschap

Ken jij collega-schippers die nog niet wegwijs zijn in elektronisch melden? Help hen dan op weg door hen te informeren over de infosessies en/of in te schrijven voor een infosessie.

Laatste nieuws

Top