Nieuws : Laatste test nieuwe voetgangers- en fietsersbrug Wetteren

Laatste test nieuwe voetgangers- en fietsersbrug Wetteren

Eind augustus werd de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Schelde in Wetteren in gebruik genomen voor de start van het nieuwe schooljaar. De definitieve oplevering van de nieuwe brug kan echter pas gebeuren nadat enkele laatste controles gebeurd zijn. Op woensdagnamiddag 26 september wordt de aanloophelling van de brug tijdelijk afgesloten om deze controles uit te voeren.  

Laatste test nieuwe voetgangers- en fietsersbrug Wetteren

De Wetterenaren maken sinds het begin van het nieuwe schooljaar volop gebruik van de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Schelde. Om de brug definitief te kunnen opleveren, moet echter nog een belastingsproef gebeuren. Hiervoor zal woensdagnamiddag 26 september de betonnen aanbrug, dit is de aanloophelling naar de Scheldebrug, op de linkeroever van de Schelde worden afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen de Scheldebrug voor de duur van de proef enkel gebruiken via de Tragelweg en de trap ter hoogte van de pyloon op linkeroever. Voor het gemotoriseerd verkeer door de Tragelweg wordt een omleiding voorzien via de Kasterstraat. 

Belastingsproef 
Hans De Preter van De Vlaamse Waterweg nv: “De test die wordt uitgevoerd is een zogenaamde ‘belastingsproef’. Tijdens deze proef zal worden gemeten hoeveel de brug doorbuigt onder zware belasting. De brug mag maximaal een aantal centimeter doorbuigen volgens de modelberekeningen. Deze proef laat toe te controleren of er geen te grote afwijkingen zijn ten opzichte van het berekeningsmodel. Als de brug de test doorstaat, kan ze in een latere fase definitief worden opgeleverd.”

30 ton 
Tijdens de proef zullen op verschillende plaatsen op de betonnen aanbrug gewichten tot in totaal ongeveer 30 ton worden geplaatst. Om het brugdek niet te beschadigen, worden er eerst houten beschermingsbalken voorzien. Een kraan, die aan landzijde op de Tragelweg staat, zal de gewichten op de aanbrug plaatsen. Voor, tijdens en na het plaatsen van de belasting wordt de doorbuiging van de brug gemeten. Die resultaten worden dan vergeleken met de vooropgestelde vervormingen in de eerder opgemaakte theoretische modellen.

Hinder 
De proef start op woensdagnamiddag 26 september om 13.00 u en zal vermoedelijk tot woensdagavond duren. Op woensdagnamiddag is omstreeks 13.00 u het grootste deel van de schoolgaande jeugd over de brug gepasseerd, zodat met dit tijdvenster de meeste hinder wordt vermeden. De aanloophelling van de brug zal tijdens de belastingsproef worden afgesloten, maar voetgangers en fietsers kunnen wel gebruik maken van de trap, die ook voorzien is van een fietsgoot. Donderdagochtend is de volledige brug opnieuw toegankelijk. Tijdens de duur van de proef geldt onder de aanbrug een parkeerverbod. De Tragelweg zelf blijft beschikbaar voor voetgangers en fietsers.  Voor het gemotoriseerd verkeer in de Tragelweg wordt een omleiding via de Kasterstraat voorzien. 
 

Laatste nieuws

Top