Nieuws : Allerlaatste heiwerken starten aan Ledeganckkaai in Nieuw Zuid

Allerlaatste heiwerken starten aan Ledeganckkaai in Nieuw Zuid

De werken voor de nieuwe kaaimuur in het Antwerpse Nieuw Zuid vorderen goed. In de week van 24 september start de aannemer in opdracht van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv met de allerlaatste heiwerken aan de Ledeganckkaai. Tegen de kerstvakantie zal het stalen geraamte van de nieuwe muur in de ondergrond zitten.

Allerlaatste heiwerken starten aan Ledeganckkaai in Nieuw Zuid

Ter hoogte van Nieuw Zuid vervangt De Vlaamse Waterweg nv de historische kaaimuur. Scheuren en verzakkingen in de oude kaaimuur wezen op onherstelbare schade waardoor hij volledig moest worden afgebroken. De afbraak gebeurde in vijf fasen. Op de plaats van de oude muur komt over een afstand van 700 meter een volledig nieuwe kaaimuur, die opnieuw bestand is tegen de kracht van de Schelde. De muur wordt opgetrokken rond een gloednieuw stalen geraamte, maar krijgt wel een authentiek uitzicht aangemeten.

Tot 20 meter diep
In drie deelzones van Nieuw Zuid (zie kaartje) is intussen al een nieuwe kaaimuur gebouwd; in een vierde deelzone lopen de vernieuwingswerken op hun einde. Op de plaats van de oude muur staat daar nu een stalen wand, die dienst doet als het geraamte van de nieuwe muur. Binnenkort is de allerlaatste zone, deelzone 5, aan de beurt. Projectingenieur Reinhilde Vanhooydonck van De Vlaamse Waterweg nv: “Ook hier plaatsen we een stalen ‘combiwand’, die bestaat uit buispalen en U-vormige damplanken. Deze wand is in totaal 37 meter lang en moet 20 meter in de Scheldebodem worden ingebracht. Dat doen we door de palen in de bodem te slaan of te ‘heien’.”

Laatste luidruchtige werken
Het heien van de buispalen en damplanken die de het geraamte van de nieuwe kaaimuur vormen, gaat onvermijdelijk gepaard met geluid en trillingen. In Nieuw Zuid bestaat de ondergrond uit Boomse klei, die veel weerstand biedt. Om de gigantische buispalen en damplanken in de stijve klei te kunnen duwen is zware apparatuur nodig. Aannemer THV Scheldekaaien maakt daarom gebruik van een trilblok van 60 ton en een stalen heihamer, die een luid kloppend geluid maakt. Reinhilde Vanhooydonck: “Tijdens de werken zal er geluids- en trillingshinder zijn, dat is jammer genoeg niet te vermijden. We verontschuldigen ons bij voorbaat bij de buurtbewoners. Gelukkig zijn dit de laatste luidruchtige werken die in Nieuw Zuid op stapel staan.”

De allerlaatste heiwerken gaan in de week van 24 september van start aan de Ledeganckkaai ter hoogte van de Van der Sweepstraat. Aannemer THV Scheldekaaien verwacht tegen de kerstvakantie klaar te zijn met de heiwerken. Er wordt gewerkt op weekdagen van 6.30 uur ’s ochtends tot 20.30 uur ’s avonds. Op feestdagen wordt niet gewerkt.

Volg de werken op de voet
Om alle werken binnen het Sigmaproject Antwerpse Scheldekaaien op de voet te volgen, kunt u het Sigmaplan volgen op Twitter (@Sigmaplan en #Scheldekaaien) en Facebook. Wij voorzien regelmatig updates tot aan het einde van de werken.

Wat volgt er na de heiwerken?
Ten laatste tegen 2020 wil De Vlaamse Waterweg nv klaar zijn met de vernieuwing van de kaaimuur in Nieuw Zuid. Na de heiwerken worden de bouwputten achter de nieuwe stukken muur laag per laag opgevuld. Tot slot krijgt de kaaimuur zijn karakteristieke bekleding terug, met authentieke bouwelementen zoals de bolders en de blauwe steen, die voor de afbraak zorgvuldig waren weggenomen.

Dit animatiefilmpje toont de verschillende fases van de werken aan de nieuwe kaaimuur. Beelden van de heiwerken kan u downloaden via volgende link. Meer informatie over het Sigmaproject Antwerpse Scheldekaaien en de laatste stand van zaken vindt u hier.

Het Scheldekaaienproject is een indrukwekkende operatie. Wie graag meer wil weten over het project is welkom in de infokeet op de Ledeganckkaai. Daar valt alles te ontdekken over de Scheldekaaien, het Sigmaplan en de werken zelf, met speciale aandacht voor de zones waar De Vlaamse Waterweg nv aan de slag is. De infokeet is elke derde woensdag van de maand open voor bezoekers, telkens van 12 tot 20 uur. De eerstvolgende openingsdagen zijn woensdag 19 september en woensdag 17 oktober.

Laatste nieuws

Top