Afbraak brug Turnhoutsebaan Wijnegem in zicht

Afbraak brug Turnhoutsebaan Wijnegem in zicht

Half januari 2024 breekt De Vlaamse Waterweg nv de bestaande wegbrug van de Turnhoutsebaan over het Albertkanaal af. Hiermee komt het einde van de Bananenbrug in zicht. De sloopwerken zullen niet alleen overdag plaatsvinden, maar ook 's avonds en 's nachts om ervoor te zorgen dat ze tijdig worden voltooid. Daarna gaan de werken van de twee nieuwe bruggen een volgende fase in met vooral impact op linkeroever. Bewoners en handelaars kregen gisteren en vanochtend uit eerste hand informatie over de timing en verkeersmaatregelen.

Afbraak brug Turnhoutsebaan Wijnegem in zicht

Op maandag 15 januari 2024 sluit de bestaande wegbrug van de Turnhoutsebaan over het Albertkanaal voor alle verkeer en beginnen de voorbereidingen voor de afbraak. De effectieve sloopwerken nemen 5 nachten en 5 dagen in beslag en starten op vrijdag 19 januari klokslag middernacht om in de loop van woensdag 24 januari klaar te zijn. Op zaterdag 20 en zondag 21 januari is geen scheepverkeer mogelijk.

Fietsers en voetgangers steken vanaf 15 januari 2024 het kanaal over via het sluizencomplex. “Om deze oversteek minder steil, breder en comfortabel te maken, wordt momenteel volop gebouwd met stellingmateriaal. De constructie moet dienstdoen als tijdelijke oversteek tot de nieuwe fiets- en voetgangersbrug begin 2026 opengaat”, vertel Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Gemotoriseerd verkeer volgt tot eind mei een omleiding over de brug van de Houtlaan. Daarna is de nieuwe wegbrug voor de Turnhoutsebaan beschikbaar.

In februari beginnen de grote werken op linkeroever met de heraanleg van de weginfrastructuur en vanaf april de constructiewerken voor de fietsbrug. Vooral in de omgeving van de Stokerijstraat zal de weerslag voelbaar zijn want de zone tussen watertoren en Oud Strijderslaan is tot medio 2025 onderbroken. De Vlaamse Waterweg nv organiseerde daarom gisterenavond een infomarkt voor de omgeving en vanochtend een overleg met een afvaardiging van de Wijnegemse handelaars. Zij kregen uit eerste hand tekst en uitleg over de werken, de plannen en de verkeersmaatregelen.

De Vlaamse Waterweg nv en de gemeente Wijnegem sloegen opnieuw de handen in elkaar voor de opmaak van een extra editie van de ‘Info Wijnegem’. Deze valt volgende week bij alle Wijnegemnaars in de brievenbus.

De werken voor de nieuwe wegbrug (fase 1) worden uitgevoerd door de TM HYE HENS.  De werken van fase 2 met de fietsbrug worden uitgevoerd door de  TM Artes Roegiers – Aelterman.

Kostprijs van het project wordt geraamd op 44,2 miljoen euro (excl btw).

Brug Wijnegem is laatste project van 62 bruggen

Dit project kadert in de opwaardering van het Albertkanaal. Inmiddels zijn al 60 van de 62 bruggen succesvol verhoogd, en de laatste twee projecten bevinden zich in de uitvoeringsfase. Het betreft de spoorbrug in Herentals, die medio december wordt afgebroken, en de brug van de Turnhoutsebaan in Wijnegem. Deze laatste wordt vervangen door twee nieuwe bruggen: één voor gemotoriseerd wegverkeer en één voor fietsers en voetgangers.

Jaarlijks wordt zo'n 40 miljoen ton aan goederen vervoerd over het Albertkanaal, wat overeenkomt met het equivalent van twee miljoen vrachtwagens. “De verhoogde bruggen stellen de binnenscheepvaart in staat om met vier lagen containers veilig en vlot over het Albertkanaal te varen. Met een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter wordt de capaciteit van het kanaal vergroot, waardoor logistieke spelers en ondernemers worden aangemoedigd om de vrachtwagen in te ruilen voor de binnenvaart”, aldus minister Lydia Peeters. “Dat betekent een stevige impuls voor de economie én een krachtig alternatief voor het vrachtwagenvervoer. Zo dragen we bij aan een duurzame toekomst voor transport in de regio.

Alle informatie over de werken aan de nieuwe bruggen in Wijngem vind je hier.
Je kan je er ook inschrijven op een digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de werken, fasewissels en hinder.

 

Laatste nieuws

Top