Houtdok jachthaven

Aan het Houtdok in Gent is ruimte beschikbaar om een stedelijke jachthaven uit te bouwen. De Vlaamse Waterweg nv en Stad Gent zoeken kandidaten die de jachthaven willen bouwen en/of later uitbaten.

Uitstekende ligging 

Het Houtdok is voormalig havengebied en is door zijn uitgestrekte waterpartij, goede toegankelijkheid voor pleziervaartuigen (zoals hoogmasten) en de ligging nabij de binnenstad uitermate geschikt voor de realisatie van een jachthaven.

Stad Gent en De Vlaamse Waterweg zetten in op beleving via het water (zie beleidsvisie) waardoor in 2020 rond het Houtdok een fiets- en wandelpromenade werd aangelegd en het Kapitein Zeppospark met diverse sport- en speelvoorzieningen. Hierdoor is het Houtdok nu al uitgegroeid tot een trekpleister in de buurt.

Enkele jaren eerder stond De Vlaamse Waterweg nv samen met sogent in voor de renovatie van de historische kaaimuren rond het Houtdok. Naar aanleiding van deze werken werd een deel van het wateroppervlak gedempt (waar nu strand- en moeraszone zijn gerealiseerd) en werd een boothelling (slipway) aangelegd. Het openbaar domein in de Oude Dokken en het Kapitein Zeppospark aan het Houtdok wonnen de Prijs Publieke ruimte 2022 en de publieksprijs.

Een nieuwe stedelijke pleziervaarthaven maakt het plaatje compleet.

Info voor kandidaten

Voor de uitbouw van de jachthaven zoekt De Vlaamse Waterweg nv een kandidaat of een consortium dat de jachthaven wil bouwen en uitbaten via een concessie. In samenspraak met de stad Gent verloopt de zoektocht in twee fases: een selectiefase en een gunningsfase.

De selectieleidraad kan je hier terugvinden.

Bij vragen en/of interesse graag contact opnemen met de projectverantwoordelijke Stijn Devriendt (stijn.devriendt@vlaamsewaterweg.be; 0472/18-81-61).

 

Laatste nieuws

Top