Gloednieuwe fietsbrug in Schoten vandaag geplaatst

Gloednieuwe fietsbrug in Schoten vandaag geplaatst

De Vlaamse Waterweg nv bouwt een nieuwe fietsbrug over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten aan sluis 10 in Schoten. De werken zijn gestart na de paasvakantie en vandaag is de nieuwe brug vakkundig op zijn plaats gelegd. “Dankzij deze nieuwe brug zullen fietsers het kanaal vlot en veilig kunnen oversteken. Deze afzonderlijke fietsbrug zorgt er voor dat de fietser niet meer over de smalle sluisbrug moet rijden en in conflict kan komen met gemotoriseerd verkeer dat zich op die brug bevindt”, belicht Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Zo zetten we opnieuw een stap vooruit in onze doelstelling om het fietsverkeer in de regio een boost te geven. 

Gloednieuwe fietsbrug in Schoten vandaag geplaatst

Bij sluis 10 in Schoten bevindt zich momenteel een kleine wegbrug over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. De smalle sluisweg vormt de verbinding tussen de Sluizenstraat (in het oosten) en de Wijnegembaan (in het westen). 

De huidige verbinding aan het smalle bruggetje over sluis 10 is niet optimaal. De smalle weg over de sluis laat geen dubbelrichting verkeer toe, sterker nog zelfs een fietser en een auto kunnen niet naast elkaar rijden. Auto’s en fietsers delen er nu het smalle wegdek via beurtelings verkeer.

Op zondag 24 september werd de nieuwe fietsbrug met behulp van twee mobiele telescoopkranen op beide oevers op de betonnen landhoofden geplaatst. “Het plaatsen van een nieuwe brug is steeds precisiewerk, maar alles is vlot verlopen. We zorgen met de plaatsing van deze brug voor een nieuw duurzaam alternatief voor de mobiliteit in de regio”, vertelt Koen Anciaux, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv.  

De nieuwe fietsbrug komt vlak naast de bestaande smalle autobrug over sluis 10 te liggen en zal aan beide zijden rechtstreeks aansluiten op de jaagpaden van de Sluizenstraat en de Wijnegembaan. De nieuwe fietsbrug is een composietbrug van 35 ton met een overspanning van 32 meter en een totale breedte van 7 meter tussen de brugleuningen en een fietsbreedte van 5 meter. 

Een aparte fietsbrug zal ervoor zorgen dat fietsers volledig gescheiden van het autoverkeer comfortabel en vlot het kanaal kunnen oversteken. De brug zal zo een veilige verbinding vormen tussen twee fietssnelwegen: de F15 (Turnhout-Antwerpen) langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de F5 (Hasselt-Antwerpen) langs het Albertkanaal”, benadrukt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “De nieuwe verbinding zal voor een extra boost zorgen voor het nu al intense fietsverkeer op deze locatie. Het gaat dan zowel over recreatief als woon-werk-verkeer.”

Burgemeester Maarten De Veuster vult aan: “De nieuwe fietsbrug ter hoogte van sluis 10 is een mooie aanwinst voor de fietsers in Schoten. De tweewielers krijgen dankzij deze brede en comfortabele brug alle ruimte om de vaart over te steken. En daarbovenop zal het fietsverkeer op het jaagpad voorrang krijgen op het autoverkeer.”

Na de plaatsing van de fietsersbrug volgt nu de laatste fase. De brug wordt aangesloten op de fietssnelwegen. Er wordt een verhoogde fietsoversteek ingericht en de huidige wegbrug krijgt nog een nieuwe toplaag. Tot slot worden er ook nog nieuwe bomen aangeplant”, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.Als alles loopt zoals gepland kunnen de eerste fietsers half november 2023 over de nieuwe fietsbrug. Op enkele dagen na zal alle verkeer tijdens  de werken  gewoon kunnen passeren.”

De werken worden uitgevoerd door Herbosch-Kiere nv voor een bedrag van 1,3 miljoen (excl. btw) De werken worden medegefinancierd door Europa. 

Foto v.l.n.r.: Burgemeester Maarten De Veuster, gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts, projectingenieur Jolien Driesmans, werftoezichter Jan Beckers, voorzitter Koen Anciaux

foto persmoment fietsersbrug Schoten
Plaatsing nieuwe fietsersbrug schoten
logo met steun van Europa

Laatste nieuws

Top