Dijle krijgt er Regenboogbrug bij

Dijle krijgt er Regenboogbrug bij

Plaatsing van fietsbrug die Bonheiden en Boortmeerbeek rechtstreeks zal verbinden

Dijle krijgt er Regenboogbrug bij

Op dinsdag 29 augustus werd de eerste van de twee geplande fietsbruggen over de Dijle geplaatst: de Regenboogbrug. Deze brug zal Boortmeerbeek en Bonheiden rechtstreeks verbinden. Voetgangers en fietsers moeten nog even wachten op de aansluiting op het wegennet om straks de nieuwe brug in gebruik te nemen. De aanleg kadert in het Sigmaproject Bovendijle voor meer natuurontwikkeling, meer waterveiligheid en meer recreatie in de regio. Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit & Openbare werken: “Met de plaatsing van deze brug geven we opnieuw een duurzame boost aan het fietsverkeer in de regio! Vlaanderen blijft zo inzetten op de zogenaamde ‘modal split’, een verdeling van de gebruikte vervoermiddelen, met een ambitie van minstens 40% duurzame verplaatsingen in Vlaanderen.

De twee nieuwe bruggen over de Dijle maken de gemeentes Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen onderling beter bereikbaar. De Regenboogbrug is 36 meter lang, heeft een breedte van 4,65 meter en weegt 37 ton. Op maandag 28 augustus vatte een speciale kraan post in Bonheiden, om op dinsdag de Regenboogbrug op zijn plaats te tillen tussen de Broekstraat-Dijleweg in Rijmenam en Ravesteinpark in Hever. Koen Anciaux, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Vlaamse Waterweg nv: “Het plaatsen van een nieuwe brug is steeds precisiewerk, maar alles is vlot verlopen. We zorgen met de plaatsing van deze brug voor een nieuw duurzaam alternatief voor mobiliteit in de regio.”

Regenboogbrug

Na het hijsen van de nieuwe brug werd meteen ook de naam bekendgemaakt: de Regenboogbrug. Met zijn waaier van kleuren is deze brug over de Dijle zo meteen ook een ruggensteun voor de LGBTQIA+-gemeenschap. De nieuwe brug sluit daarmee aan op bestaande regenboogzebrapaden in de buurt, waarmee de betrokken gemeentes aandacht willen vragen voor diversiteit.

Later deze week staat de plaatsing van de tweede brug ingepland, die Haacht en Keerbergen zal verbinden. Nu de bruggen op hun plaats liggen volgt de aansluiting op en de verbetering van het bestaande wegennet naar de bruggen. Ook het jaagpad wordt nog aangepast aan de Rijmenam-zijde van de Dijle, tussen Muizen en Bonheiden. Aan de andere kant van de Dijle, de linkeroever, blijft het bestaande pad behouden. Over een tweetal maanden staat de officiële opening van de bruggen gepland.

Duurzame boost

De aanleg van de bruggen past ook binnen de werken van het Sigmaplan, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos. “Het Sigmaplan heeft als doel om Vlaanderen beter
te beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren én tegelijk de waardevolle riviernatuur een boost te geven. In Pikhaken langs de Dijle, tegenover de dorpskern van Rijmenam, is een waardevol wetland in de maak. Op termijn volgt de aanleg van twee gecontroleerde overstromingsgebieden: Rijmenam en Hollaken-Hoogdonk. Zo krijgt de natuur in de regio een stevige duw in de rug. Ook recreatief wordt de brede regio beter ontsloten”, aldus minister Peeters.

De werken worden uitgevoerd door Herbosch-Kiere. Het prijskaartje voor de twee bruggen bedraagt circa 1,2 miljoen euro (exclusief btw). De vier betrokken gemeentes nemen samen de helft van het investeringsbedrag van de bruggen voor hun rekening. De Vlaamse Waterweg nv komt tegemoet voor de andere helft, met ondersteuning van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’. Het project wordt meegefinancierd door de Provincie Vlaams-Brabant.

logo met steun van europa

Laatste nieuws

Top