Brug Noord zal Destelbergen met Gent verbinden

Brug Noord zal Destelbergen met Gent verbinden

De nieuwe Scheldebrug tussen Gent en Destelbergen is goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van Gent. Zo nemen we opnieuw een belangrijke horde richting de start van de werken. “De nieuwe fiets- en voetgangersbrug past in het project Scheldemeander van het Sigmaplan. We verbinden op deze manier Gent en Destelbergen voor de actieve weggebruiker en brengen ook de natuur dichter bij de mensen”, belicht Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 1.743.000 euro (excl btw).”

Brug Noord zal Destelbergen met Gent verbinden

Brug noord zal de Nijverheidskaai in Destelbergen verbinden met het jaagpad aan de Gentbrugse Meersen. Zo zal de brug aansluiten op de fietssnelwegen F403 in Gent en F40 in Destelbergen. We komen met deze brug tegemoet aan de vraag naar extra kwaliteitsvolle fiets- en voetgangers verbindingen over de Schelde in de regio. Als alles volgens plan verloopt starten de werken volgend jaar. Het project wordt gefinancierd door De Vlaamse Waterweg nv, de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 1.743.000 euro (excl btw).

“Deze nieuwe brug verbindt uiteraard de wijken Dampoort en Oud-Gentbrugge, maar zal voor veel Gentenaars en bewoners van Destelbergen ook een poort zijn tot de Gentbrugse Meersen. Momenteel is er over een afstand van 5km, tussen Gentbruggebrug en de brug van Heusden geen mogelijkheid om de Schelde over te steken te voet of met de fiets. Daar komt met deze brug verandering in”: aldus Filip Watteeuw, Gents Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw.

Brug Noord zal 4,5 meter hoog zijn, om de scheepvaart niet te hinderen. Om dit mogelijk te maken krijgt de brug een hellingsgraad van 4 procent. Voor de brug geplaatst kan worden zullen nog enkele aanpassingswerken moeten plaatsvinden aan de jaagpaden en het wegennet in de omgeving. We hopen de brug officiëel te kunnen openen in 2025. 

Voor meer info: https://sigmaplan.be/nl/projecten/scheldemeander-gent-wetteren/

Laatste nieuws

Top