Afbraak brug Wijnegem in januari 2024

Afbraak brug Wijnegem in januari 2024

De Vlaamse Waterweg nv vervangt in Wijnegem de brug aan de Turnhoutsebaan over het Albertkanaal door twee nieuwe bruggen. 300 meter westelijker wordt een gloednieuwe wegbrug gebouwd. In de plaats van de af te breken brug komt er een fiets- en voetgangersbrug. Tijdens de bouw blijft de huidige brug zo lang mogelijk beschikbaar voor het verkeer maar een tijdelijke onderbreking van de Turnhoutsebaan valt niet te vermijden.

Afbraak brug Wijnegem in januari 2024

De Vlaamse Waterweg nv is begin dit jaar gestart met de werken voor de bouw van een nieuwe wegbrug over het Albertkanaal in Wijnegem. In samenspraak met de aannemer, het lokaal bestuur Wijnegem de politie en hulpdiensten werd de fasering van de werken vastgelegd en het ‘Minder hinder’-luik concreet uitgewerkt. Daarbij werd rekening gehouden met de lokale bezorgdheden.

“Hinder bij werken kunnen we niet vermijden, maar wel zoveel mogelijk beperken. We zijn ons bewust van de impact die de werken hebben voor het verkeer en voor de inwoners van Wijnegem”,  benadrukt Lydia Peeters, Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Tijdens infomomenten samen met de lokale handelaren bleek er een grote bezorgdheid te zijn over de bereikbaarheid van Wijnegem omwille van het geplande moment van afbraak van de brug. Na constructief overleg met het lokaal bestuur Wijnegem is daarom beslist om de bestaande brug in januari af te breken en niet in december zoals initieel gepland. Zo blijft de brugverbinding tijdens de drukke eindejaarsperiode beschikbaar, een belangrijke periode voor de handelaars.”

Het verdagen van de afbraak van de bestaande brug met ongeveer één maand heeft verder geen impact op de globale timing van de werken”, vult Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv aan. “Door de afbraak van de bestaande brug op te schuiven naar januari komen we tegemoet aan de bezorgdheden van de gemeente en burgers.”

De afbraak van de brug is nu voorzien eind januari 2024 waarna gemotoriseerd verkeer ca. 3,5 maanden via de Houtlaan moet omrijden. Voetgangers en fietsers kunnen het kanaal oversteken via de route over het sluizencomplex.

De planning voorziet dat de nieuwe brug tussen midden en eind mei 2024 in gebruik kan worden genomen. De exacte timing van afbraak en openstelling communiceren we later nog.

De tijdelijke onderbreking van de verbinding tussen linker- en rechteroever in Wijnegem heeft een impact op de hele bevolking van Wijnegem, maar zeker ook voor de lokale handelaren, zowel in als naast de werfzone. Het was hun expliciete vraag om de onderbreking op te schuiven tot na de eindejaarsperiode en de soldenperiode. Dat we in samenspraak met De Vlaamse Waterweg tot een akkoord zijn gekomen, maakt me erg blij”, benadrukt burgemeester Leen Wouters. “Als lokaal bestuur focussen we nu op de verdere ondersteuning van de handelaren tijdens die periode. Daarvoor zijn we op dit moment acties aan het uitwerken. Daarnaast proberen we ook in individuele gevallen de handelaren steeds te aanhoren als zij een directe impact hebben van de werken doordat hun zaak zich midden in de werfzone bevindt, bijvoorbeeld. De Vlaamse Waterweg staat ook open om mee acties te ondersteunen die we willen uitwerken voor onze lokale handelaars, wat we erg appreciëren.”

Verloop van de werken en verkeerssituatie op rechteroever

Op rechteroever kunnen fietsers momenteel weer via het jaagpad rijden. In augustus en september werken we verder in de ’s Gravenwezelsteenweg. Rond eind september gaat de weg weer open voor verkeer.

De Albertkanaalbaan blijft nog onderbroken tot in februari. Verkeer volgt zolang een omleiding. De appartementsblok en Somtrans zijn enkel toegankelijk uit de richting van Schoten. Vanuit Wijnegem en Schilde moet je omrijden en neem je de Broekstraat naar het kanaal.

 

Laatste nieuws

Top