GENT - SPANJEVEERBRUG

GENT - SPANJEVEERBRUG

In Mendonk in Gent vervangen we de huidige Spanjeveerbrug door een nieuw exemplaar. Het project maakt deel uit van de Relanceplan ‘Vlaanderen Veerkracht’ van de Vlaamse Regering 

Wat

Net als huidige brug, zal de nieuwe brug slechts uit één rijstrook bestaan. Om gevaarlijke situaties te vermijden, komen er verkeerslichten en wordt er een gescheiden fietspad aangelegd. 

Bij de realisatie van de nieuwe Spanjeveerbrug wordt een fietstunnel aangelegd doorheen de aanloophelling op rechteroever, kant Sint-Kruis-Winkel.  Deze onderdoorgang van 25 meter met een breedte van 5 meter en een hoogte van 2,5 meter zorgt voor een directe en veilige doorgang van het jaagpad. Fietsers moeten hierdoor niet omrijden om hun route vlot te kunnen verderzetten.

Voor vissers wordt een  nieuwe hengelsteiger voorzien die ook geschikt is voor mindervaliden. Er worden 3 parkeerplaatsen voorzien naast de steiger. De steiger wordt meegefinancierd door de Provinciale Visserijcommissie.

Waarom

De Spanjeveerbrug is gebouwd in 1977. De brug is 70 meter lang en overspant de Moervaart en verbindt het Gentse kanaaldorp met Sint-Kruis-Winkel. De brug rust op houten pijlers en werd destijds door het leger gebouwd als tijdelijke oplossing. De huidige brug is dus sterk verouderd en wordt vervangen door een nieuw exemplaar.

Wanneer

De ontwerpstudie en de voorbereiding van de uitvoering zijn uitgevoerd. Op 3 juli 2023 werd de omgevingsvergunning aangevraagd. 

Als de vergunning wordt afgeleverd in het voorjaar 2024, kunnen de werken in de herfst 2024 starten. De uitvoering gebeurt in twee fasen:

  • eerst worden de voorbereidende werken uitgevoerd, waaronder de aanleg van de toegangswegen naar de oevers;
  • daarna volgt de bouw van de nieuwe brug vanaf de lente 2025. 

De nieuwe brug zal ongeveer 10 maanden na de start van de onderbreking in gebruik kunnen worden genomen.

Tijdens de onderbreking zal voor voetgangers en fietsers een tijdelijke veerdienst beschikbaar zijn. De bedieningsuren van het veer zijn nog niet vastgesteld. 

Waar?

De nieuwe Spanjeveerbrug komt op dezelfde locatie als de huidige en wordt vervaardigd uit beton. De aanloophellingen worden tot aan de oevers verlengd. 

Laatste nieuws

Top