Link naar homepage

Zwem of duik niet in bevaarbare waterlopen

Zwem of duik niet in bevaarbare waterlopen

Met het aangekondigde mooie weer klinkt een verfrissende duik in de bevaarbare waterwegen ongetwijfeld verleidelijk voor sommigen maar het is ook erg gevaarlijk. Zwemmen, springen en duiken in bevaarbare waterwegen stelt de zwemmer voor onvoorzien risico’s. De Vlaamse Waterweg nv wil daarom met deze waarschuwing mensen bewust maken van het gevaar van een duik in het water en raadt aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater.

Zwem of duik niet in bevaarbare waterlopen

 

De bevaarbare waterwegen in Vlaanderen zijn niet ingericht om te zwemmen. Gaan zwemmen in kanalen en bevaarbare waterwegen of duiken van bruggen, sluizen, steigers en kades is niet alleen onverstandig, het is ook nog eens verboden. Voor het zwemverbod zijn er diverse goede redenen.

  • De voorbijvarende schepen kunnen voor risicosituaties zorgen. Een zwemmer is vanaf een schip meestal niet of nauwelijks te zien. Schepen hebben een langzamere reactietijd dan auto’s. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Zelf zie je ook niet altijd een varend schip door de bouw van een brug of gewoon door onoplettendheid.
  • Schepen gaan ook sneller dan de meeste mensen denken en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken. Ook de sluizen en stuwen op de rivieren en kanalen veroorzaken stromingen, die zwemmers voor problemen kunnen stellen.
  • De oevers zijn niet op zwemmers ingericht, waardoor het lastig kan zijn om op de kade te komen.
  • Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
  • Tenslotte kunnen ook de grote verschillen in temperatuur – de bovenlaag van het water is warm en de onderlaag is heel koud – kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. Verkrampte spieren en de kans op onderkoelingsverschijnselen is dan extra groot.

Zwemmen en duiken op bevaarbare waterwegen wordt enkel uitzonderlijk toegelaten in het kader van een vergund evenement zoals een triatlon of een zwemwedstrijd.

Genieten is de boodschap

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je niet kan genieten van het water. Door de vele investeringen van de voorbije jaren is de waterkwaliteit van de Vlaamse kanalen, rivieren en beken sterk verbeterd en is gezorgd voor een knap netwerk van jaagpaden. Fietsen of wandelen langs waterlopen is heerlijk en ontspannend, als de verschillende gebruikers van de jaagpaden het nodige respect voor elkaar opbrengen. Mooie stadsgezichten en rustige plekjes aan het water spelen een belangrijke rol om leven, werken en ontspanning op elkaar af te stemmen. We nodigen de burgers uit om hier ten volle van te genieten zonder zich te laten verleiden tot het nemen van een duik.

Op www.kwaliteitzwemwater.be (een initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid) zie je waar je wel terecht kan. Deze interactieve kaart geeft je een overzicht van erkende zwemvijvers en recreatiedomeinen. Het gaat bovendien om plaatsen waar de zwemwaterkwaliteit momenteel heel erg goed is en waar je met een gerust hart kan zwemmen. 

Laatste nieuws

Top