Nieuwekalebrug (W16) tussen Evergem en Gent wordt gerenoveerd

Nieuwekalebrug (W16) tussen Evergem en Gent wordt gerenoveerd

Begin januari is De Vlaamse Waterweg nv gestart met de voorbereidingen voor renovatiewerken aan de Nieuwekalebrug over de Ringvaart om Gent. De effectieve renovatie volgt in de loop van april en zal duren tot oktober 2022.

Nieuwekalebrug (W16) tussen Evergem en Gent wordt gerenoveerd

“De Nieuwekalebrug (W16) vormt al 60 jaar een vaste verbinding over de Ringvaart om Gent, vlakbij het kruispunt met het kanaal Gent-Oostende. De renovatie van deze brug is dan ook essentieel om de mobiliteit in de regio, maar ook de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. De renovatie verloopt in samenwerking met stad Gent en de gemeente Evergem. Met Vlaanderen investeren we 2,6 miljoen euro in de renovatiewerken.”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken.

De Vlaamse Waterweg nv zal, in samenwerking met stad Gent en de gemeente Evergem, de brug grondig renoveren.

“De brug is de belangrijkste verbinding tussen Gent en Lievegem, het is dus noodzakelijk dat ze goed onderhouden wordt. Onderhoudswerken brengen altijd hinder met zich mee, maar het fiets- en autoverkeer zal tijdens de werken de brug kunnen blijven gebruiken, mits aangepaste snelheid.” zegt Filip watteeuw, Gentse schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw.

Voorbereidende baggerwerken

Voor er kan gestart worden met renovatie worden er vanaf 10 januari 2022 baggerwerken uitgevoerd op de kruising met het kanaal Gent-Oostende en aan de inkom van het sluizencomplex van Evergem. Deze waterwegen zijn cruciaal voor de binnenvaart en het netwerk van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde. Daarnaast is het sluizencomplex van Evergem is een van de drukste sluizencomplexen van Vlaanderen én een belangrijke toegangspoort voor North Sea Port in Gent. Redenen genoeg dus om hier baggerwerken uit te voeren en er voor te zorgen dat de toekomst van de binnenvaart verzekerd blijft. Ook worden op beide locaties de oevers verstevigd. Tijdens deze werken is er geen hinder voor het wegverkeer.

Werken in verschillende fases

De effectieve werken zullen in verschillende fases verlopen. De eerste fase loopt van 21 februari 2022 tot 17 april 2022. Hierin worden de brugdekvoegen vervangen. Deze voegen vormen de overgang tussen de wegenis en de brug en dienen om eventuele uitzetting van de brug op te vangen. De voegen worden telkens kant per kant vervangen.

In de loop van april starten dan de renovatiewerken aan de brug zelf. De Nieuwekalebrug wordt volledig gezandstraald en opnieuw geschilderd. Daarnaast worden er enkele betonherstellingen uitgevoerd en krijgen alle betonvlakken een nieuwe carbonatatielaag om corrosie tegen te gaan. Ook de waterafvoer van de brug wordt opnieuw op punt gezet. Tegen oktober 2022 zullen alle werken afgerond zijn.

Omleiding voor wegverkeer

Tijdens de voorbereidende baggerwerken is er geen hinder voor het wegverkeer. Bij de eerste fase van de effectieve werken, van 21 februari tot 17 april 2022, zal er voor auto’s telkens 1 rijstrook richting Gent en 1 rijstrook richting Evergem ter beschikking zijn. De rijstroken zelf zullen wel versmald zijn ter hoogte van de brugdekvoegen. Om de werken veilig te laten verlopen, wordt de toegestane snelheid over de volledige brug verlaagd tot 30 km/u.

Alle wegverkeer dat komt van Evergem en richting het bedrijventerrein Durmakker wenst te rijden, kan zijn traject blijven verderzetten via de huidige rechtsafslag en de Westbekesluis onder de brug door naar het bedrijventerrein. Voor het vrachtverkeer komende van het bedrijventerrein Durmakker richting Gent is een aparte omleiding voorzien. Zij kunnen omrijden vanaf het bedrijventerrein richting de Waalbrug en zo aansluiten op de R4 richting Gent.

Fietsers en voetgangers kunnen steeds gebruik maken van de brug.

Van april 2022 tot het einde van de werken zullen de rijstroken op de brug steeds beschikbaar zijn voor auto’s en kunnen fietsers en voetgangers steeds passeren, met uitzondering van de werken aan de onderkant van de brug. Dan zal er telkens 1 rijstrook van 3 meter gebruikt kunnen worden voor het verkeer komende van Evergem dat richting het bedrijventerrein Durmakker rijdt. Het verkeer komende van het bedrijventerrein Durmakker dat richting Gent wilt, dient dezelfde omleiding te volgen als het vrachtverkeer. Verder zal het jaagpad onderbroken worden voor alle verkeer. Alle wegverkeer dat komt van Evergem en richting het bedrijventerrein Durmakker wenst te rijden, kan zijn traject blijven verderzetten via de huidige rechtsafslag en de Westbekesluis onder de brug door naar het bedrijventerrein.

Tijdens deze werken wordt opnieuw een aparte omleiding voorzien voor het vrachtverkeer komende van het bedrijventerrein Durmakker richting Gent. Zij kunnen omrijden vanaf het bedrijventerrein richting de Waalbrug en zo aansluiten op de R4 richting Gent.

Jaagpadgebruikers kunnen via de Industrieweg-Kaleweg het jaagpad bereiken.

Laatste nieuws

Top