Nieuwe stalen Hoogmolenbrug in Schoten geplaatst

Nieuwe stalen Hoogmolenbrug in Schoten geplaatst

Belangrijke mijlpaal voor de nieuwe Hoogmolenbrug in Schoten: vandaag werd de brug van het montageterrein naar haar nieuwe vaste locatie gevaren en op haar plaats gelegd. “De nieuwe Hoogmolenbrug biedt comfort aan alle weggebruikers: fietsers, automobilisten en zelfs dieren. Daarenboven zal de verhoogde brug het watergebonden transport stimuleren en het centrum van Schoten ontlasten van (zwaar) verkeer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Nieuwe stalen Hoogmolenbrug in Schoten geplaatst

Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Met een capaciteitsverhoging van het kanaal kunnen we nog meer vrachtwagens van de weg halen. Daarom investeert De Vlaamse Waterweg nv in de verdere uitbouw van het Albertkanaal. “Alle bruggen worden herbouwd met een doorvaarhoogte van 9,10 meter wat het mogelijk maakt binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Ter vergelijking: de huidige Hoogmolenbrug is vandaag slechts 7 meter hoog. Intussen zijn 55 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn de 7 andere bruggen in uitvoerings- of startfase. In 2023 zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal varen,” vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Na maanden van voorbereidende werken werd de nieuwe Hoogmolenbrug vandaag naar haar definitieve locatie gevaren, zo’n 250 meter verder richting Antwerpen t.o.v. de bestaande brug op haar plaats gelegd”, vertelt Frieda Brepoels, voorziter van De Vlaamse Waterweg nv. “De stalen constructie van de nieuwe brug werd volledig gemonteerd op een terrein langs de Metropoolstraat. Zaterdagavond is de brug op het ponton gereden, opgevijzeld en vanmorgen naar de nieuwe landhoofden gebracht waar ze minutieus is gepositioneerd. Een indrukwekkend huzarenstukje! Omstreeks 12 uur was de operatie afgerond.” 

Nieuwe brug biedt comfort aan alle weggebruikers

De nieuwe Hoogmolenbrug heeft een lengte van 128 meter met een boog van 22 meter hoog, gemeten vanaf het wegdek, een staalconstructie van ca. 1.000 ton. “De brug krijgt in beide rijrichtingen één rijstrook voor het gemotoriseerd verkeer. Fietsers verwennen we met een tweerichtingsfietspad van vier meter breed, dat afgescheiden is van de rijweg zodat zij op een veilige en comfortabele manier het kanaal kunnen oversteken. De brug omvat ook een ecopassage voor dieren van drie meter breed als onderdeel van een groene corridor”, belicht Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Maarten De Veuster, burgemeester van Schoten vult aan: “De nieuwe brug sluit rechtstreeks aan op de Metropoolstraat d.m.v. een lichtengeregeld kruispunt. Dit zorgt voor minder vrachtverkeer in het centrum van Schoten. Voor fietsers wordt de omgeving nagenoeg conflictvrij gemaakt: zij kunnen via een fietstunnel op een veilige manier het jaagpad langs het Albertkanaal bereiken. Het fietspad vanop de brug wordt doorgetrokken tot aan de schoolomgeving via de Papenaardekenstraat.”

Verder verloop werken

Het plaatsen van de brug op haar definitieve locatie betekent niet dat het verkeer meteen over de brug kan rijden. “Eens de nieuwe Hoogmolenbrug op haar plaats kan de fundering voor de rijweg worden aangelegd, worden de nutsleidingen (onder andere de verlichting) gelegd en worden de rijbaan, het fietspad en de ecostrook aangelegd”, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

Tijdens het ontkisten van de onderkant van het brugdek zal de Metropoolstraat afgesloten worden voor alle verkeer in het weekend van 26 en 27 februari 2022 met een plaatselijke omleiding voor voetgangers en fietsers.

Verder wordt ook een nieuw kruispunt aangelegd om de nieuwe Hoogmolenbrug aan te sluiten op de Metropoolstraat. Hiervoor zal de Metropoolstraat tussen de Braamstraat en de Kruiningenstraat afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer tussen 11 april en eind april 2022. Er wordt een omleiding voorzien voor het gemotoriseerd verkeer.  Fietsverkeer over het jaagpad blijft wel mogelijk in deze periode.

De openstelling van de nieuwe Hoogmolenbrug voor het verkeer is voorzien begin juni. Tot die tijd kan men nog over de huidige brug blijven rijden. Daarna wordt de oude brug afgebroken. De afbraakwerken zullen ongeveer twee maanden in beslag nemen, maar hebben weinig impact op het verkeer”, aldus Chris Danckaerts.

De werken worden uitgevoerd door de aannemerscombintie VIA T Albert voor een bedrag van 10,4 miljoen euro. Het project wordt mee gefinancierd door de Europese Unie in het kader van de Connecting Europe Facility.

logo met steun van Europa

Laatste nieuws

Top