Nieuwe brug Viversel geplaatst

Nieuwe brug Viversel geplaatst

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal zit op kruissnelheid. Vandaag is de nieuwe stalen boogbrug in Viversel (Heusden-Zolder) geplaatst. Dit is de laatste brug in Limburg die wordt aangepakt. “De invaaroperatie was geen alledaagse operatie. Met de nodige precisie werd de boogbrug van 2800 ton op haar definitieve plaats gelegd”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De brug wordt nu verder afgewerkt zodat ze zonder tegenslagen nog voor de kerstvakantie open kan voor het verkeer.”

Nieuwe brug Viversel geplaatst

Het verhogen van de brug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit omvangrijke project omvat het verhogen van alle bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 m.. Inmiddels zijn 59 van de 62 bruggen al verhoogd en de 3 overige bruggen zijn in uitvoerings- of startfase. In 2023 zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal kunnen varen.

Ook de brug van Viversel was te laag om doorgang te bieden aan de binnenvaart van de toekomst. De hogere nieuwe stalen boogbrug van 123 meter lang voldoet aan alle noden van deze tijd. Met een hogere doorvaarthoogte van 9,10 meter garandeert ze vlot scheepvaartverkeer. Zo wordt het Albertkanaal voor bedrijven een nog aantrekkelijker alternatief voor het transport over de weg en kunnen we meer en meer vrachtwagens van de weg halen”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De nieuwe brug biedt ook comfort aan de weggebruikers. Het gemotoriseerd verkeer krijgt in beide rijrichtingen één rijstrook. Met brede afgescheiden fiets- en voetpaden wordt de brug een pak veiliger en comfortabeler.”

De nieuwe brug wordt stroomafwaarts vlak naast de bestaande brug gebouwd. Begin oktober is de oude brug afgebroken. De nieuwe brug was eerder al gebouwd zodat ze kon gebruikt worden als tijdelijke omleidingsweg tijdens de werken aan de bruggen van de E314. Dit weekend schoof deze boogbrug op naar de Westlaan om daar dienst te doen als permanente brug.

“Vandaag is de nieuwe stalen boogbrug naar haar definitieve locatie gevaren, zo’n 400 meter verder”, belicht Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. “Om 22 uur zaterdagavond is de aannemer gestart met de voorbereidingen voor het invaren van de stalen boogbrug. De nieuwe brug lag al een tijdje langs de verhoogde E314-bruggen. Eerst is de brug voorzichtig gepositioneerd op het ponton. Geen sinecure als je weet dat deze brug in totaal 2800 ton weegt. Zondagmorgen is het ponton dan richting de nieuwe landhoofden aan de Westlaan in Viversel gevaren waar ze op haar plaats is gelegd. Omstreeks 13.30 uur was de operatie afgerond.”

Nu de brug op haar plaats ligt heeft de aannemer nog een tweetal weken nodig om de wegaansluitingen af te werken. Voor het kerstverlof zal de nieuwe brug van Viversel terug open zijn. Daarna worden de jaagpaden en taluds verder afgewerkt. Ook de tijdelijke landhoofden aan de snelwegbruggen worden verwijderd. 

De werken worden uitgevoerd door Stadsbader voor een totaal bedrag van 7 miljoen euro. Het project wordt mee gefinancierd door de Europese Unie in het kader van de Connecting Europe Facility.

logo met steun van Europa

Laatste nieuws

Top