Link naar homepage

Mariakerkebrug in Gent wordt gerenoveerd

Mariakerkebrug in Gent wordt gerenoveerd

De Mariakerkebrug in Gent is een vaste brug over het kanaal Gent-Oostende en dateert uit de jaren ‘60. De brug is aan een grondig herstel toe. Vanaf 16 maart 2020 start De Vlaamse Waterweg nv met de renovatie van de brug. Zonder onvoorziene omstandigheden zullen de werken eind dit jaar afgerond zijn.
 

Mariakerkebrug in Gent wordt gerenoveerd

“Met de renovatie van de Mariakerkebrug in Gent wordt één van de bruggen op de lijst van Prioritaire Kunstwerken grondig aangepakt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Het Vlaamse Gewest beheert meer dan 2.500 bruggen, tunnels en duikers. Het is van groot belang om de veiligheid en betrouwbaarheid van al deze constructies te garanderen. De renovatie van de Mariakerkebrug past in deze ambitie.”, aldus minister Peeters.

De renovatiewerken omvatten verschillende onderdelen. Enerzijds wordt het volledige wegdek verwijderd en vernieuwd net als de onderliggende waterdichte laag. Daarnaast worden de leuningen op de brug vernieuwd. Ook de betonstructuur van de brug wordt waar nodig hersteld.

Omleiding voor wegverkeer
De renovatie van de Mariakerkebrug zal tot eind dit jaar duren. De impact van deze werken en de bijhorende minder-hindermaatregelen werden afgestemd in nauw overleg met stad Gent, de politie en De Lijn.
Voor fietsers en voetgangers wordt een dubbelrichtingsfiets- en voetpad voorzien op één brughelft van de brug. Het wegverkeer zal steeds gebruik kunnen maken van dezelfde brughelft via mobiele verkeerslichten. Op de brug wordt een tonnagebeperking opgelegd van 7,5 ton. Deze tonnagebeperking geldt niet voor de hulpdiensten, IVAGO, bussen van De Lijn en het werfverkeer.

Om de hinder ter hoogte van de Mariakerkebrug tijdens de werken zoveel mogelijk te beperken, wordt er eveneens een omleiding voorzien langs de R4 of R40.

Het verkeer op de Trekweg en de N9 onder de brug kan tijdens de werken blijven passeren. Het is echter mogelijk dat tijdens het zandstralen van de onderkant van de brug de Trekweg tijdelijk wordt afgesloten.

Afstemming met andere werken
De renovatie van de Mariakerkebrug wordt, in samenspraak met stad Gent, afgestemd met een aantal andere werken in de omgeving. Zo voerde Farys reeds een aantal werken uit aan de voet van de brug. Deze werken zitten in de laatste fase en hebben niet langer impact op de Mariakerkebrug, zodat de renovatiewerken van start kunnen gaan.

Gelijklopend met de uitvoering van de renovatiewerken van de Mariakerkebrug worden door stad Gent werken uitgevoerd aan de bushaltes op de aanloophellingen van de Mariakerkebrug.

Laatste nieuws

Top