Eerste elektrisch aangedreven urban boat voor stadsdistributie in Gent

Eerste elektrisch aangedreven urban boat voor stadsdistributie in Gent

‘Green wave’ geeft boost aan emissieloze stadsdistributie

Eerste elektrisch aangedreven urban boat voor stadsdistributie in Gent

Voor het eerst in Vlaanderen wordt een klein elektrisch binnenvaartschip ingezet voor stadsdistributie. Het elektrische schip is ontstaan uit een samenwerking met diverse partners rond het Inland Waterway Transport Solutions for Smaller Waterways - Project (IWTS 2.0), een Interregproject in de Noordzeeregio. De Groote-Houtboerke NV en Tesco BV bouwden het compacte schip van 14,95 meter lang en 4 meter breed volgens de laatste milieunormen. De Green Wave heeft een capaciteit van 20 ton en is ontwikkeld om allerlei soorten ladingen te vervoeren over kleine waterwegen, tot in de binnenstad.

De eerste elektrisch aangedreven urban boat voor stedelijke distributie werd ontwikkeld dankzij nauwe samenwerking tussen Tesco en De Groote-Houtboerke NV. Na enkele maanden van testen werden met succes een aantal proefvaarten georganiseerd met bakstenen, zand en pleisterkalk in de Gentse binnenstad. Samen met de stad Gent en De Vlaamse Waterweg nv zal Urban Waterway Logistics, waar De Groote-Houtboerke NV lid van is, verder inzetten op het in kaart brengen van de laad- en losinfrastructuur in Gent en zal gekeken worden welke laad- en lossystemen kunnen gebruikt worden. De urban boat zal ook de komende jaren nog aan tal van proefprojecten deelnemen om de stedelijke distributie van bouwmaterialen te realiseren.

Distributie via binnenvaart zorgt voor meer leefbaarheid in stad

Binnenvaart kan een belangrijke rol spelen om de mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid van een stad te verbeteren. Met innovatieve concepten zoals Green Wave wordt via (kleine) waterwegen zelfs belevering tot in de binnenstad mogelijk. “Door in te zetten op innovatie en duurzaamheid, kan dit type vaartuigen het aandeel van de binnenvaart verhogen”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters. “Dat draagt niet alleen rechtstreeks bij aan de modal shift van de weg naar de waterweg, maar maakt steden ook veiliger voor fietsers en voetgangers.”

Grenzeloze innovatie belangrijk voor versterking binnenvaart

De Vlaamse Waterweg nv zet sterk in op innovatie op en rond haar waterwegen. Met nieuwe vaarconcepten wil de waterwegbeheerder steeds meer waterwegen inzetbaar maken voor goederenvervoer. Tegelijk stimuleren ze bedrijven om de binnenvaart te gebruiken voor goederenvervoer. Ze werken daarvoor samen met partners uit binnen- en buitenland, zoals onder andere met de POM Oost-Vlaanderen in het IWTS 2.0-project. Binnen dit project wordt onderzocht hoe bedrijven geholpen kunnen worden om een verschuiving van hun goederenstromen richting waterweg te organiseren. Zo werd recent een GIS-studie afgerond die industrieterreinen in kaart brengt die langs een bevaarbare waterweg liggen en voor ontsluiting in aanmerking komen. Ook bestaande openbare kades werden geïnventariseerd. Met de verkregen informatie kan De Vlaamse Waterweg nv haar beleid rond kaaimuren en bedrijventerreinen verder optimaliseren. De POM Oost-Vlaanderen brengt de behoeften en knelpunten met betrekking tot de realisatie van een modal shift naar binnenvaart in kaart en ontwikkelt en test een aantal overslagmogelijkheden. Zo wil de waterwegbeheerder steeds meer bedrijven het water op krijgen: “We investeren samen met alle mogelijke partners voortdurend in innovatieve vervoersconcepten waardoor binnenvaart ook meer en meer geassocieerd wordt met kleinere volumes en vervoer van pallets en afgewerkte producten”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. Daarom ondersteunt De Vlaamse Waterweg nv de ontwikkeling van nieuwe types vaartuigen zoals Green Wave, dat ontwikkeld werd binnen het IWTS 2.0-project: “Green Wave is een goed voorbeeld van een nieuw type vaartuig: het is een compact schip voor stadsdistributie dat voldoet aan de laatste milieunormen. Het vult de huidige vloot dus perfect aan”, aldus Chris Danckaerts.

Duurzame stedelijke logistieke flow dankzij optimale belading en emisieloze vaartuigen

Het Green Wave project komt voort uit een verregaande samenwerking van verschillende partners. Maar er wordt ook samengewerkt met andere sectoren. Zo werkt De Groote-Houtboerke nauw samen met het consortium van Urban Waterway Logistics. Hierin zetelen verschillende handelaren en producenten van bouwmaterialen en andere partners. Het gaat onder andere over Gedimat De Groote-Houtboerke, Bouwpunt OVB, Gedimat Van Vlaenderen, Wienerberger, Ebema, Saint Gobain, Isover, Tesco, BLL, Van Wingen en Zero Emission Solutions. Samen onderzoeken ze manieren om in Gent en andere steden een duurzame stedelijke logistieke flow te ontwikkelen en een optimale belading van de vaartuigen te realiseren. “Samenwerking dringt zich ook op met andere partijen in de logistieke keten met name het voortransport en de 'last mile' belevering”, legt André de Groote, afgevaardigd bestuurder van De Groote-Houtboerke uit. Het gaat dan bijvoorbeeld over cargobikes en elektrische vrachtwagens. Door het grote gewicht en soms grote volume eigen aan bouwmaterialen is er extra onderzoek en investeringscapaciteit nodig om dat te realiseren. Duurzaamheid staat bij de partners hoog in het vaandel: “We willen een bottom-up stimulans zijn voor duurzame belevering van werven en klanten. Daarbij horen niet enkel emissiearme voertuigen op LNG, HvO en andere brandstoffen maar ook emissieloze vaartuigen”, besluit André de Groote.

Laatste nieuws

Top