Brug Lummen

Het verhogen van de brug over het Albertkanaal in Lummen en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal.

Wat

De nieuwe brug wordt gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan 20 gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd. De brug wordt ongeveer 2 meter verhoogd tot 9,10 m doorvaarthoogte. Het kanaal wordt verbreed van 50 m naar 86 m.

Kenmerken nieuwe brug
 • Lengte brug: 123 m
 • Hoogte boog: 22 m boven wegdek

HOE PAKKEN WE DE WERKEN AAN?

 • De nieuwe brug wordt op dezelfde locatie gebouwd als de bestaande brug. De brug zal gedurende 9 maanden onderbroken worden.
 • Er wordt een tijdelijke weg aangelegd om de industriezone Lummen-Gestel bereikbaar te houden via de westzijde van de brug (zijde Lummen).

Waarom

‘THE BIGGER PICTURE’: MODERNISERING VAN HET ALBERTKANAAL

Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Vooral het containervervoer kende het voorbije decennium een steile opgang. In het kader van de capaciteitsverhoging van het Albertkanaal investeert De Vlaamse Waterweg nv dan ook in de verdere uitbouw van het Albertkanaal.      

De huidige beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormt een knelpunt voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal. De verhoging van de bruggen tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Bovendien krijgt ook Short Sea Shipping op het Albertkanaal zo betere kansen.

Wanneer

 • Start hoofdwerken- onderbreken Genenbosstraat: 22/06/2020
 • Afbraak bestaande brug: 28/06/2020
 • Invaren nieuwe brug: november 2020
 • Openstelling Genenbosstraat: maart 2021

Waar?

Genenbosstraat, Lummen

UPDATE 8 JUNI 2021

Vanaf woensdag 9 juni voeren we de laatste schilderwerken uit aan de brug van de Genenbosstraat. Tijdens deze werken is het fietspad aan één zijde van de brug en één rijstrook afgesloten. Het verkeer heeft beurtelings doorgang door middel van tijdelijke verkeerslichten. We streven ernaar om tegen eind juni de werken af te ronden.

Door de slechte weersomstandigheden konden deze werken nog niet uitgevoerd worden vóór de openstelling van de brug. Om de brug niet nodeloos langer af te sluiten is er toen voor gekozen om deze werken uit te stellen tot een latere datum waar we maximaal kunnen gebruikmaken van het goede weer. 

UPDATE 15 APRIL 2021

Vorige maand openden we de nieuwe brug  al voor het verkeer. Vanaf morgenavond 16 april is ook het jaagpad op rechteroever onder de nieuwe brug  (zijde Lummaski) opnieuw toegankelijk.
Morgen passeert de aannemer nog met een veegwagen, zodat het jaagpad spik en span is.

UPDATE 12 MAART 2021

Vanaf vandaag 12 maart is de nieuwe stalen boogbrug terug open voor het verkeer. De nieuwe brug is 123 meter lang, 18 meter breed en 23 meter hoog, gemeten vanaf het brugdek. Op de nieuwe brug zijn er twee rijstroken en vrijliggende fietspaden. 

Nu wordt het kanaal onder de brug nog verbreed tot 86 meter. Ook de jaagpaden onderaan de brug worden verder afgewerkt en zullen als alles verloopt zoals gepland in de loop van april opengesteld worden.

UPDATE 1 MAART 2021

We zitten momenteel in de laatste rechte lijn om midden maart de brug van de Genenbosstraat opnieuw open te stellen. Voordat we dit kunnen doen, moeten we nog een aantal zaken afwerken. Eén hiervan is het plaatsen van de toplaag op de nieuwe aansluitingen van de Kanaalstraat. Deze werken worden uitgevoerd op woensdag 3 maart en donderdag 4 maart (of vrijdag 5 maart indien het weer tegenvalt). Verkeer behoudt doorgang door middel van tijdelijke verkeerslichten.

UPDATE 12 FEBRUARI 2021

Momenteel ligt het betonnen brugdek klaar voor de aanleg van de waterdichting, een uiterst cruciale fase van de bouw van het project. Zowel gemotoriseerd verkeer als fietsverkeer blijft momenteel de omleiding volgen. Het kruispunt Morgenstraat x Havenstraat is wel terug toegankelijk voor het verkeer, de Industriestraat werd  terug omgeschakeld naar enkel-richtingsverkeer. De kanaalverbredingswerken op rechteroever werden ingezet, en weldra begint de aannemer ook aan de grondwerken voor de nieuwe jaagpaden.

UPDATE 26 NOVEMBER 2020

Op maandag 30 november start de aannemer met wegeniswerken ter hoogte van de aansluiting van de Genenbosstraat met de Morgenstraat en de Havenstraat. Fietsers hebben tijdens deze werken doorgang, maar gemotoriseerd verkeer zal een korte omleiding moeten volgen. De Morgenstraat blijft bereikbaar via het Heike en de Lusthofstraat, terwijl de Havenstraat zal worden ontsloten via de Industriestraat, die tijdelijk dubbelrichting wordt.  Als alles volgens planning verloopt zal het kruispunt opnieuw opengesteld worden tegen 18 december. De nieuwe brug over het Albertkanaal zal in de loop van maart 2021 opnieuw beschikbaar zijn voor verkeer. We wensen ons alvast te verontschuldigen voor het eventuele ongemak. 

Het jaagpad op linkeroever is vanaf 30 november  opnieuw beschikbaar. Fietsers kunnen dus de korte omleiding via Kanaalstraat en Schippersstraat en jaagpad volgen.

Afbraak oude brug

Op zaterdagnacht 27 juni 2020 werd de oude brug in Lummen afgebroken om plaats te maken voor een hoger stalen exemplaar. Twee enorme kranen aan elke kant van de brug verwijderden balk per balk . Deze nieuwe werkmethode verloopt een pak rustiger, met minder lawaai tot gevolg, dan de brug met breekhamers slopen vanop pontons. 

De weg zal er de komende negen maanden afgesloten blijven. Ondertussen wordt op het montageterrein wat verderop langs het kanaal de nieuwe brug ter plekke in elkaar gezet. 
Herbekijk hier de spectaculaire werken.

AFBRAAK OUDE BRUG

Op zaterdagnacht 27 juni 2020 werd de oude brug in Lummen afgebroken om plaats te maken voor een hoger stalen exemplaar. Twee enorme kranen aan elke kant van de brug verwijderden balk per balk . Deze nieuwe werkmethode verloopt een pak rustiger, met minder lawaai tot gevolg, dan de brug met breekhamers slopen vanop pontons. 

De weg zal er de komende negen maanden afgesloten blijven. Ondertussen wordt op het montageterrein wat verderop langs het kanaal de nieuwe brug ter plekke in elkaar gezet. 
Herbekijk hier de spectaculaire werken.

Invloed op het verkeer

Hoofdas (Genebosstraat)

Gemotoriseerd verkeer
 • Tijdens de onderbreking van de Genenbosstraat zal het gemotoriseerde verkeer worden omgeleid via de N717 Lummenseweg en de N72
 • De industriezone Lummen-Gestel blijft bereikbaar via de westzijde van de brug (zijde Lummen). We leggen hiervoor een tijdelijke weg aan langsheen de Kanaalstraat.
Fietsers en voetgangers.

Er wordt een bovenlokale omleiding tussen Heusden-Zolder en Lummen voorzien via de Onze-Lieve-Vrouwstraat-Westlaan-Jeugdlaan-N729-N72.

De lokale fietsomleiding verloopt in twee fases:

 • Fase 1: 22/06/2020: Route onder de brug van de E314 op linkeroever niet beschikbaar door werkzaamheden: omleiding via de Kraaibergstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat.
 • Fase 2: vanaf 30 november 2020 : Route via het jaagpad op linkeroever opnieuw beschikbaar. Omleiding volledig via de jaagpaden.
Openbaar vervoer
 • Omleiding voor lijn 52 en lijn 92 via de Westlaan en de Industriestraat.
 • Meer info over de omleidingsroute en tijdelijke haltes via www.delijn.be
Jaagpad op de westelijke linkeroever

Ten gevolge van de werkzaamheden aan de brug van de E314, zal de omleiding in twee fasen verlopen:

 • 22/06/2020 – tot vermoedelijk midden oktober 2020 (afhankelijk van de vordering van de werken aan de brug van de E314: omleiding via Kanaalstraat- Genenbosstraat – Kraaiberstraat – Rekhovenstraat
 • 30 november 2020 – einde werken: kort omleiding via Kanaalstraat en Schippersstraat

Jaagpad op de oostelijke rechteroever

 • De bestaande permanente omleiding van het jaagpad thv Euroshoe wordt verlengd via de Butastraat – Everselkiezel – het Heike
Jaagpaden

De jaagpaden op beide oevers worden gedurende de volledige bouwperiode vanaf 22/06 omgeleid.

Lokale wegen
 • Morgenstraat, Havenstraat en Wandelstraat bevinden zich binnen het projectgebied.
 • De Morgenstraat en Havenstraat zullen kortstondig onderbroken worden tijdens de wegeniswerken met een lokale omleiding.
 • De Wandelstraat zal ter hoogte van de aansluiting met de tijdelijke weg van de Kanaalstraat enkel toegankelijk zijn voor fietsers.

De werken aan de beide bruggen in Beringen en de brug van Lummen worden op elkaar afgestemd. Zo zal de onderbreking van de brug in Lummen (Genebosstraat) niet interfereren met deze van de Beverlosesteenweg in Tervant of de Lummenseweg (N717) in Beringen.

Laatste nieuws

Top