SUP

SUP staat voor stand-up paddle surfing of stand-up paddle boarding. Deze sport is afkomstig uit Hawaii en ontstond als een vertakking van het golfsurfen. Rechtstaand surfen liet surfers toe om verder de zee in te peddelen dan liggend, maar groeide al snel uit tot een sport op zich. Ondanks het zijn oorsprong vond op zee, is de populariteit van SUP’en op de binnenwateren snel gegroeid. Ook in Vlaanderen wint SUP aan populariteit zowel op zee als op de waterwegen.

Waar kan je SUP beoefenen?

Vanaf 1 april 2018 geldt een nieuwe regeling voor SUP op de bevaarbare waterwegen.
De Vlaamse Waterweg nv wil SUP als vorm van zachte watersport een plaats geven op de bevaarbare waterwegen. SUP is toegestaan op bevaarbare waterwegen met CEMT-klasse I en II onder de volgende voorwaarden:

  • Er worden geen sluizen of bruggen bediend voor SUP
  • Doorvaart van snelvaartvakken is verboden
  • SUP mag niet beoefend worden tussen zonsondergang en zonsopgang
  • Het gebruik van een SUP-leash is verplicht.
  • Bij SUP-initiaties en bij groepen van minimaal 15 deelnemers is het dragen van een zwemvest tevens verplicht.

Om uit het vaarwater van stadsrondvaartboten te blijven, wordt in het centrum van Gent een vaarlus uitgewerkt voor zachte watersport. SUP kan er uitsluitend op het traject van deze vaarlus.

De waterwegbeheerder kan binnen bepaalde voorwaarden een uitzondering op deze regels toestaan in het kader van een georganiseerde toervaart of evenement.

Vóór 1 april 2018 is SUP uitsluitend toegestaan op de locaties vermeld in de onderstaande tabel. De veiligheid van de gebruiker, op de toegelaten locaties, wordt evenwel niet gegarandeerd. Voorzichtigheid is daarom geboden.

Wat heb je nodig?

Er zijn geen specifieke documenten of brevetten vereist.

Uitrusting

  • Het gebruik van een SUP-leash is verplicht.
  • Bij SUP-initiaties en bij groepen van minimaal 15 deelnemers is het dragen van een zwemvest tevens verplicht.

Laatste nieuws

Top