Zeewater gelekt in Leopoldkanaal

Zeewater gelekt in Leopoldkanaal

Door een defect aan een van de uitwateringsschuiven in Heist is er tijdens de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 augustus 2018 een grote hoeveelheid zeewater in het Leopoldkanaal gelekt. De automatische sturing van de schuif is hersteld en de schuif loost het water opnieuw naar de zee.

Zeewater gelekt in Leopoldkanaal

Defect aan uitwateringsschuiven in Heist
Door een defect aan een van de uitwateringsschuiven in Heist is er afgelopen zaterdag een grote hoeveelheid zeewater in het Leopoldkanaal gelekt.  Deze uitwateringsschuiven zorgen ervoor dat, bij laagtij, het kanaalwater wordt afgevoerd naar de zee. De schuiven werken automatisch, maar door een technisch defect aan de sturing van een van deze schuiven is er zeewater gelekt in het Leopoldkanaal. Door de stijging van het waterpeil op het Leopoldkanaal, werd het water automatisch overgepompt in het Schipdonkkanaal. Dit is een veiligheid voor als het kanaalpeil, vooral in de winterperiode, te hoog oploopt. Het defect aan de uitwateringsschuif en het stijgende waterpeil werd niet onmiddellijk opgemerkt door het informatiecentrum van De Vlaamse Waterweg nv, ondertussen was er een aanzienlijke hoeveelheid zeewater gelekt in de kanalen. Het defect is ondertussen hersteld en het overtollige water werd bij het eerstvolgende laagtij terug geloosd naar de zee. De Vlaamse waterwegbeheerder heeft het waterpeil laten zakken tot onder het normale peil om zoveel mogelijk zout water af te voeren en ruimte te geven aan zoet water.

Een aantal weken geleden werd er ook al een defect vastgesteld aan een van de uitwateringsschuiven. De Vlaamse Waterweg nv heeft een onderzoek ingesteld naar de precieze oorzaak van het defect. Op basis daarvan zullen verschillende mogelijkheden onderzocht worden om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Opgelet met capteren van kanaalwater
Aangezien het water van het Leopold- en het Schipdonkkanaal zouter is dan normaal, roept De Vlaamse Waterweg nv op om voorzichtig om te springen met het water. Door het zoutgehalte kan het water schadelijk zijn voor dieren en gewassen.
 

Laatste nieuws

Top