Westvaartdijk in Grimbergen krijgt nieuwe oeververdediging

Westvaartdijk in Grimbergen krijgt nieuwe oeververdediging

Op de linkeroever van het Zeekanaal Brussel-Schelde afwaarts de Verbrande brug in Grimbergen is de oeververdediging vandaag in slechte staat. Bovendien is de grond er vervuild. Op 22 augustus 2022 start De Vlaamse Waterweg nv met de heraanleg. Tijdens de werken zal het jaagpad niet toegankelijk zijn. Een omleiding via de andere oever is voorzien.

Westvaartdijk in Grimbergen krijgt nieuwe oeververdediging

Op 22 augustus start De Vlaamse Waterweg nv met de heraanleg van de linkeroever van het Zeekanaal Brussel-Schelde afwaarts van de Verbrande brug. De huidige oever van de Westvaartdijk in Grimbergen tussen Heidebaan en Buurtweg 22 bevindt zich momenteel in slechte staat. Bovendien is de grond er vervuild met asbest.

Een gespecialiseerd aannemer zal de met asbest vermengde grond conform de veiligheidsnormen en wetgeving afgraven en vervangen door proper aangevoerde grond. Een erkend bodemsaneringsdeskundige zal de grondwerken begeleiden en toezien op een correcte verwerking van de vervuilde grond. Er is geen gevaar voor omwonenden.

De huidige oeververdediging (bestaande uit betonnen platen en damplanken) zal worden verwijderd en vervangen door een wiepenrooster, een mat gevlochten uit wilgenhout. Dat wiepenrooster wordt gevuld met breuksteen afgezonken naar de bodem van de oever en vormt een natuurlijke bescherming tegen stromingen en erosie.

Tijdens de werken zal het jaagpad niet toegankelijk zijn. Er is een omleiding voorzien langs de Oostvaartdijk. De werken zullen een achttal maanden duren.

 

Laatste nieuws

Top