Link naar homepage

Vlaamse Waterweg moderniseert elektromechanica Brielenbrug

In de zomermaanden zullen werken worden uitgevoerd aan de Brielenbrug, een beweegbare hefbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde in Tisselt (Willebroek). Een gespecialiseerd aannemer vernieuwt in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv de volledige elektromechanische uitrusting van de brug. Dat is nodig om de brug de volgende decennia vlot te kunnen bedienen. De werken zullen ruwweg in twee fasen worden uitgevoerd.

Zwaartepunt werken in juli en augustus
In de eerste fase, die in april is gestart, doet de aannemer enkele voorbereidende werken op en rond de brug. Mogelijk moet de brug in deze fase iets frequenter worden bewogen om een aantal voorbereidingen te kunnen treffen en testen te kunnen doen. De impact op het wegverkeer zal echter zeer beperkt zijn.

Het zwaartepunt van de werken situeert zich in de tweede fase, in de maanden juli en augustus. Dan demonteert de aannemer de volledige aandrijving (motoren, remmen,…) op beide oevers. Die bevindt zich in kleine machinekamers in de bovenste dwarsbalken van de portieken van de brug. Vervolgens plaatst hij de nieuwe aandrijving, de nieuwe sturing en de nieuwe elektrische installatie. Tijdens deze werken wordt het brugdek in geheven toestand vergrendeld. Dat betekent dat de brug van 1 juli tot en met 31 augustus niet toegankelijk zal zijn voor verkeer.

Gratis tijdelijk veer
De maanden juli en augustus zal het gemotoriseerde verkeer een omleiding moeten volgen.

 • Bestemmingsverkeer rechteroever Tisselt (kerkplein): via N16, rotonde aan Blaasveldstraat en Brielen;
 • Bestemmingsverkeer linkeroever Tisselt (Westdijk/Kersdonk):via A12 afrit Breendonkstraat en dan Baeckelmansstraat volgen.

Voetgangers en fietsers kunnen gebruik maken van een gratis tijdelijk veer dat in de onmiddellijke omgeving van de brug zal aanmeren. De dienstregeling is als volgt:

 • Maandag, dinsdag en woensdag:

  Eerste overvaart vanaf linkeroever om 5.30 u en laatste overvaart om 22.30 u
   

 • Donderdag en vrijdag:

  Eerste overvaart vanaf linkeroever om 5.30 u en laatste overvaart om 23.30 u (gewijzigde dienstregeling vanaf donderdag 30 juli wegens de avondklok in de provincie Antwerpen)
   

 • Weekend:

  Eerste overvaart vanaf linkeroever om 8.00 u en laatste overvaart om 23.30 u (gewijzigde dienstregeling vanaf donderdag 30 juli wegens de avondklok in de provincie Antwerpen)

De veerboot vaart ieder half uur over en weer van linkeroever naar rechteroever en terug. Op piekmomenten, tussen 7.00 u en 9.00 u en tussen 15.30 u en 17.30 u, zet de veerman continue over indien er reizigers zijn.

Projectwebsite voor meer informatie
De burger kan steeds terecht op de projectwebsite vlaamsewaterweg.be/brielenbrug voor de meest actuele informatie over de werken.

Laatste nieuws

Top