Vernieuwing dienstbrugje naast Balgerhoekebrug bijna van start

Vernieuwing dienstbrugje naast Balgerhoekebrug bijna van start

In de week van 19 november 2018 gaat De Vlaamse Waterweg nv van start met de vernieuwing van het dienstbrugje naast de Balgerhoekebrug over het Afleidingskanaal van de Leie. Het brugje, op de grens van Eeklo en Maldegem, wordt eerst weggehaald en vervolgens worden de werken opgestart voor de bouw van de nieuwe passerelle. De werken worden opgedeeld in verschillende fases om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Tijdens bepaalde fases wordt ook de Balgerhoekebrug afgesloten voor alle verkeer.

Vernieuwing dienstbrugje naast Balgerhoekebrug bijna van start

De passerelle naast de Balgerhoekebrug werd eind 2016 afgesloten voor fietsers en voetgangers na vaststelling van ernstige schade aan de betonnen constructie. Na extra onderzoek werd besloten om het dienstbrugje volledig te vernieuwen en zo een duurzame en definitieve oplossing te voorzien. Omdat de Balgerhoekebrug op de inventaris van Onroerend Erfgoed staat moest nagegaan worden of er bijkomend advies noodzakelijk was van het Agentschap Onroerend Erfgoed en of er voor de werken een omgevingsvergunning aangevraagd moest worden. Voor de opmaak van het aanvraagdossier moesten verschillende instanties, waaronder de afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten, geconsulteerd worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de opmaak van het aanvraagdossier veel tijd in beslag genomen heeft.

Voorbereidende werken
De voorbereidende werken gaan van start in de week van 19 november 2018. Onder andere de leuningen van de passerelle worden alvast verwijderd. In de daaropvolgende week wordt het brugje weggehaald. Aansluitend voert de aannemer betonwerken uit aan de dragende constructie die vermoedelijk tot het einde van dit jaar zullen duren.

Uitharden
Na de betonwerken is er een uithardingsperiode van enkele weken voorzien. Ondertussen worden de stalen liggers in het staalatelier verder afgewerkt. Tijdens de krokusvakantie begin maart 2019 wordt het dienstbrugje ten slotte teruggeplaatst. Kort daarna kunnen fietsers en voetgangers er opnieuw gebruik van maken.

Balgerhoekebrug afgesloten voor alle verkeer tijdens afbraak en installatie
Tijdens het weghalen van de oude passerelle en de installatie van de nieuwe wordt de naastgelegen Balgerhoekebrug afgesloten voor alle verkeer, dus ook voor fietsers en voetgangers. Dit is noodzakelijk om de werken veilig en vlot uit te voeren. Het weghalen van de brug is voorzien vanaf woensdag 28 tot en met vrijdag 30 november 2018. De installatie zal vermoedelijk plaatsvinden tijdens de krokusvakantie vanaf maandag 4 maart tot en met vrijdag 7 maart 2019. Ook het jaagpad vanaf de brug richting Zomergem wordt ter hoogte van het brugje onderbroken voor het verkeer. Er wordt een plaatselijke omleiding voor gemotoriseerd verkeer en fietsers en voetgangers voorzien.

Laatste nieuws

Top