Verlaagde Leieboorden in Kortrijk en heropening Reep in Gent genomineerd voor publieksprijzen

Verlaagde Leieboorden in Kortrijk en heropening Reep in Gent genomineerd voor publieksprijzen

Twee stadsvernieuwingsprojecten van De Vlaamse Waterweg nv zijn genomineerd voor een publieksprijs. De verlaagde Leieboorden aan de oude Leie-arm in Kortrijk maken kans op de Prijs Publieke Ruimte, de heropening van de Reep kan De Strafste Gentenaar worden in de categorie ‘evenementen’. Stem snel op jouw favoriete project!

Verlaagde Leieboorden in Kortrijk en heropening Reep in Gent genomineerd voor publieksprijzen

Verlaagde Leieboorden in Kortrijk
Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van België. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en uitvoering van het project. De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens in Kortrijk zijn een van de kanshebbers! Naar de inhuldiging in maart 2018 kwamen zo’n 5.000 feestvierders.

Ter hoogte van het Albertpark werd de Leie verdiept en verbreed als deel van de Leiewerken, om grotere schepen een vlotte en veilige doorgang te verlenen. Daardoor konden waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en het stadsbestuur van Kortrijk nadenken over de herinrichting van de kades van de Oude Leie-arm. 

Om het water dichter bij de Kortrijkzanen te brengen, werden de kades vlakbij de historische Broeltorens in Kortrijk verlaagd tot een halve meter boven het water. Door dit aan beide kanten te doen, ontstaat er een groot plein waar de Leie de hoofdrol speelt. Zo wordt het water in Kortrijk een echte belevingsplek voor iedereen. De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens behoren hierdoor tot een van de mooiste plekjes van de Stad. 

Nog tot maandag 11 maart kan je op jouw favoriete project stemmen. De uitreiking gebeurt op het Congres Publieke Ruimte, op dinsdag 12 maart in het ICC in Gent. Breng snel je stem uit via: www.congrespubliekeruimte.info/nominaties-prijs-publieke-ruimte

Heropening Reep in Gent
Het Nieuwsblad reikt opnieuw de prijs De Strafste Gentenaar uit. Een van de genomineerden in de categorie ‘evenementen’ die vorig jaar Gent mee op de kaart zette, was de opening van de Reep. Met een feestelijk openingsmoment op de Oude Beestenmarkt en meer dan 1.000 gratis boottochtjes door de Scaldissluis werd de heropende Nederschelde in Gent officieel ingehuldigd. 

Om de Nederschelde te kunnen heropenen, waren een hele reeks ingrijpende werkzaamheden noodzakelijk. Jaren geleden werden al enkele bruggen en de Scaldissluis gebouwd. Het openleggen van de Nederschelde zelf begon eind 2016. De kaaimuren werden blootgelegd en vervolgens gerenoveerd of vernieuwd. Intussen werd ook de omgeving aangepakt: het Bisdomplein werd heraangelegd, aan de kant van de Bisdomkaai werd een verlaagde kade gebouwd, de wegenis en de riolering werden vernieuwd, … Na de zomer van 2018 startte de aannemer vervolgens met de graafwerken. Maar liefst 13.000 m³ aarde werd er weggegraven en vervolgens afgevoerd. Eind september werd ten slotte de laatste aarden dam doorgegraven en sindsdien is de historische samenvloeiing van de Leie en de Nederschelde opnieuw een feit.

Om het heropende stukje waterweg en de bijhorende Scaldissluis in te huldigen, werd een openingsfeest georganiseerd op de Oude Beestenmarkt. Nadien trakteerden De Vlaamse Waterweg nv en Stad Gent 1.000 omwonenden op een gratis boottochtje om hen te bedanken voor hun geduld en begrip tijdens de werken. Tijdens de boottochten werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de Scaldissluis. Deze sluis zorgt ervoor dat kleine pleziervaartuigen het hoogteverschil van 1,20 meter tussen de Leie en de Nederschelde kunnen overbruggen. Aangezien de Gentse binnenwateren ook geliefd zijn bij kajakkers en kanovaarders, is er vlak naast de nieuwe Scaldissluis een kajakglijbaan geïnstalleerd. Zo kunnen kajakkers en kanovaarders vlot en speels het hoogteverschil overbruggen. 

Tot en met 4 maart kan je stemmen. De Strafste Gentenaar per categorie wordt uitgeroepen op 11 maart. Je kan je stem uitbrengen via: www.nieuwsblad.be/strafstegentenaar2019 
 

Laatste nieuws

Top