Link naar homepage

Vanaf donderdag weer verkeer over brug Jozef Simonslaan in Oelegem

Vanaf donderdag weer verkeer over brug Jozef Simonslaan in Oelegem

“Na het invaren van de nieuwe brug in Oelegem in juni, gaat de kanaalbrug van de Jozef Simonslaan donderdag 28 oktober terug open voor het verkeer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De bouw van een nieuwe brug kadert in de verdere uitbouw van het Albertkanaal als belangrijke transportader. In Vlaanderen wordt de doorvaarthoogte van 62 bruggen verhoogd naar 9,10 meter. Vlaanderen investeerde 11 miljoen euro in deze nieuwe brug.” 

Vanaf donderdag weer verkeer over brug Jozef Simonslaan in Oelegem

De nieuwe brug langs de Jozef Simonslaan in Oelegem (Ranst) is stroomafwaarts naast de oude brug gebouwd. Op deze manier kon de oude brug als omleidingsweg dienen tijdens de bouw van de nieuwe brug. In juni is de nieuwe 1000 ton stalen boogbrug ingevaren. Dankzij deze werkwijze kon de onderbreking van de Jozef Simonslaan beperkt worden tot het strikte minimum. De afgelopen maand werd de brug vanaf 4 oktober afgesloten voor het aanleggen van de definitieve wegenis. Die werken zijn nu afgerond.  Op 25 oktober testten 16 vrachtwagens de nieuwe brug door hun gewicht in verschillende opstellingen over de brug te verdelen. Na deze geslaagde test kunnen we de kanaalbrug donderdag 28 oktober vrijgeven zodat het verkeer er terug overheen kan rijden. 

Nieuwe brug biedt ruimte voor alle weggebruikers

De nieuwe brug in Oelegem heeft een lengte van 123 meter, is 18 meter breed en de brugboog is 22 meter hoog, gemeten vanaf het wegdek. De brug heeft twee rijstroken en een dubbelrichtingsfietspad. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. De werken worden uitgevoerd door de VIA T Albert voor een totaal bedrag van 11 miljoen euro. “Met deze nieuwe hogere brug bieden we niet alleen een alternatief voor het vrachtvervoer over de weg. Ook de actieve weggebruiker vaart wel bij deze nieuwe fietsvriendelijke brug. Fietsers hebben op de nieuwe brug een breed dubbelrichtingsfietspad, dat afgescheiden is van de rijweg”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Nu de nieuwe brug in gebruik genomen is, kunnen we de oude brug op 14 november afbreken. De komende maanden worden ook de kades en jaagpaden onder de brug nog verder afgewerkt. De werken zullen tegen de zomervakantie van 2022 klaar zijn”, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv

Minder vrachtwagens op de weg

De bouw van de nieuwe brug in Oelegem II kadert in de opwaardering van het Albertkanaal. Een pakket van ingrepen dat de toegankelijkheid van het kanaal voor binnenschepen verbeteren en de containervaart bevorderen. 

Minister Lydia Peeters benadrukt de noodzaak van de verhogingswerken aan de bruggen over het Albertkanaal: “Het verhogen van het aandeel van binnenvaart en spoor in het goederenvervoer staan centraal in mijn beleid. Betere en veiligere vaarmogelijkheden maken van transport over water een waardevol en aantrekkelijk alternatief voor het transport over de weg. Over het Albertkanaal worden jaarlijks bijna 40 miljoen ton goederen vervoerd. Omgerekend is dat twee miljoen vrachtwagens per jaar of elke dag 8000 vrachtwagens minder op onze wegen. Door deze blauwe boulevard beter te benutten, kunnen we meer vrachtwagens van de weg halen en de doorstroming op de weg verbeteren. Dat is belangrijk voor onze economie en essentieel als we onze steden bereikbaar en leefbaar willen houden. Ik voorzie 96 miljoen euro uit de relance ‘Vlaamse Veerkracht’ zodat in 2023 het varen met vier lagen containers een feit zal zijn: een gunstig perspectief voor ondernemers en bevrachters.”

Het verhogen van de bruggen tot 9,10 meter zal resulteren in een Albertkanaal dat vlotter en veiliger bevaarbaar is en kans biedt voor vierlagencontainertransport. Bovendien wordt ook de toegankelijkheid van het kanaal voor kustvaart en voor het transport van grote ondeelbare elementen vergroot. De  Vlaamse Waterweg nv wil met deze werken enerzijds de huidige gebruikers van dit economisch erg belangrijk kanaal een sterk toekomstperspectief bieden en anderzijds nog meer bedrijven aansluiting laten vinden op het netwerk van watersnelwegen. Ondertussen zijn 51 van de 62 bruggen over het Albertkanaal verhoogd en zeven andere bruggen in uitvoering”, besluit voorzitter Frieda Brepoels van De Vlaamse Waterweg nv. 

 

Laatste nieuws

Top