Stad Antwerpen en AG Vespa starten pilootproject stedelijke logistiek via binnenvaart aan Asiadok

Stad Antwerpen en AG Vespa starten pilootproject stedelijke logistiek via binnenvaart aan Asiadok

Slim naar Antwerpen en AG Vespa selecteerde de tijdelijke vennootschap AMB voor het pilootproject met stadsdistributie vanaf een hub aan het Asiadok. Nu de nodige vergunningen verkregen zijn, kan het project van start gaan.  

Stad Antwerpen en AG Vespa starten pilootproject stedelijke logistiek via binnenvaart aan Asiadok

Een jaar geleden lanceerde Slim naar Antwerpen, in samenwerking met AG Vespa, een oproep voor een pilootproject aan het Asiadok. Uit de inzendingen is de tijdelijke maatschappij AMB (Antwerpen Multimodale Bouwlogistiek) geselecteerd, die speciaal voor dit project werd opgericht door Blue Line Logistics en bouwmaterialenhandelaren J. Janssens & Zonen en De Rycke. Zij dienden een kwalitatief en geïntegreerd plan van aanpak in. 
 
Schepen van Mobiliteit Koen Kennis: ‘Bedrijven kunnen een belangrijke rol opnemen om de mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid in de Antwerpse regio te verbeteren. Het is fijn om te zien dat zoveel ondernemers meedenken. We selecteerden nu dit pilootproject, met de bedoeling later nog meer projecten en locaties voor stadslogistiek voor stadsdistributie op te starten.’ 
 
De projectlocatie is een terrein van 4.000 m² aan het Asiadok dat door Havenbedrijf Antwerpen werd overgedragen aan AG Vespa. “Wij gaan dit terrein inrichten voor het overslaan en stockeren van bouwmaterialen. Wij zullen omheiningen en verharding voorzien. Dat maakt deel uit van het experiment”, zegt Antoon Van Coillie van Blue Line Logistics.
 
Binnen AMB zal Blue Line Logistics zorgen voor de aan- en afvoer van goederen via de waterweg naar de overslagplaats. Bouwmaterialenhandelaren J. Janssens & Zonen en De Rycke zorgen voor de flow van bouwmaterialen, het beheer van de voorraad ter plaatse en de levering naar de nabijgelegen werven. Daarnaast willen zij ook bouwafval afvoeren.
 
“Graag betrekken we ook andere bedrijven bij de realisatie van dit project. Maar iemand moet de eerste stap zetten en tot actie overgaan. Er wordt zoveel gesproken over stadsdistributie, maar wij willen dit effectief doen”, zeggen Jos Janssens en Jo De Rycke.
 
“In september zullen we van start gaan. Eens we bezig zijn, zullen we alle bewegingen analyseren en aan de stad Antwerpen en AG Vespa rapporteren, zodat zij kunnen evalueren of dit een haalbare kaart is. De site aan het Asiadok is alleszins een geschikte hub voor noordelijk Antwerpen”, besluiten Janssens, De Rycke en Van Coillie.
 

Laatste nieuws

Top