X

Help onze website te verbeteren door te antwoorden op 2 korte vragen.

Velden met een * zijn verplicht
Link naar homepage

Scheldebruggen krijgen nieuwe elektromechanica

Scheldebruggen krijgen nieuwe elektromechanica

Oude baanbrug Bornem-Temse vanaf 16 september drie nachten afgesloten voor verkeer.

Scheldebruggen krijgen nieuwe elektromechanica

De Vlaamse Waterweg moderniseert de elektromechanica van de Scheldebruggen tussen Bornem en Temse. Dat is nodig om de intensief gebruikte bruggen de volgende decennia vlot te kunnen bedienen. De oude baanbrug Bornem-Temse is als eerste aan de beurt en zal vanaf 16 september drie nachten worden afgesloten. Het verkeer wordt dan in beide rijrichtingen omgeleid over de nieuwe brug Temse-Bornem. Vanaf midden oktober krijgt ook deze Scheldebrug een nieuwe elektromechanische uitrusting.

Voor de modernisering van de Scheldebruggen werkt De Vlaamse Waterweg nauw samen met Infrabel. Begin dit jaar gingen de voorbereidende werken van start voor de nieuwe sturing en bekabeling van zowel de spoorbrug als de baanbruggen tussen Temse en Bornem. In de lente van 2022 zou alle elektromechanica aan de drie bruggen vernieuwd moeten zijn. 

De afbraak- en opbouwwerken aan de spoorbrug zijn bijna klaar. Het treinverkeer werd op 1 september hervat, maar zal de komende weekends weer even onderbroken zijn voor afronding van de werken. Midden september starten dan de werken aan de baanbruggen, brug per brug, om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken.

De oude Scheldebrug Bornem-Temse wordt als eerste afgesloten. Dat gebeurt in de nacht van 16 op 17 september, van 20 op 21 september en van 21 op 22 september – telkens van 21 uur tot 6 uur. Tijdens deze drie nachten wordt het verkeer in beide rijrichtingen omgeleid over de nieuwe Scheldebrug Temse-Bornem. Overdag staan er weliswaar enkele korte brugopeningen voor testen gepland, maar zal de oude brug gewoon open zijn voor autoverkeer.

Bovendien zal op 14 en 15 september van 7.30 u tot 16.30 u op de oude Scheldebrug lokaal maar een rijstrook beschikbaar zijn voor het wegverkeer omwille van kleine werkzaamheden. 

Aansluitend is het dan de beurt aan de nieuwe Scheldebrug Temse-Bornem. Van 30 september om 21 uur tot 3 oktober om 6 uur zal deze brug niet toegankelijk zijn voor zowel het autoverkeer Temse-Bornem als fietsers en voetgangers. Passanten zullen worden omgeleid via de oude Scheldebrug. 

Testperiode in het najaar

Na de afwerking van beide baanbruggen volgt nog een grondige testperiode voor het volledige bruggencomplex. Ook deze testen zullen vooral ’s nachts plaatsvinden, zodat we de brugopeningen overdag kunnen beperken tot een minimum, buiten de spitsuren en tussen het treinverkeer door. Er worden dan geen bruggen afgesloten en het verkeer zal dus niet moeten worden omgeleid.

Deze elektromechanicatesten staan voorlopig ingepland vanaf midden oktober 2021. 
 

Laatste nieuws

Top