Ruimte voor water - infomarkten

Ruimte voor water - infomarkten

Willen we wateroverlast en -schaarste tegengaan, dan is het nu tijd voor actie. Met het Strategisch Plan Ruimte voor Water werken De Vlaamse Waterweg nv, de Provincie Oost-Vlaanderen en het Departement Omgeving aan mogelijke oplossingen.

Ruimte voor water - infomarkten

Denk mee over mogelijke oplossingen via onze infomarkten!

Een aantal maanden geleden stelden we je mogelijke maatregelen voor op onze fietsroutes langs de Dender (ontdek hier de resultaten van de online vragenlijst). Nu zetten we een volgende stap naar oplossingen voor een veerkrachtige Dendervallei. Onze experten vertellen je alles over de mogelijke oplossingen via verschillende infomarkten eind juni 2021. Ze luisteren graag naar wat jij van hun voorstellen vindt. Ontdek hieronder het programma voor jong & oud! 

Programma infomarkten

Huis-, tuin- en wat kan jij doen tips?

Wat dacht je van een groendak? Lijkt een geveltuin jou wel iets? Je kan zelf heel wat doen om wateroverlast en -schaarste te voorkomen. Op verschillende infostands geven we je heel wat tips waar je meteen zelf mee aan de slag kan.

  • Infostand ‘Klimaatgezonde tuinen’: neem een foto mee van je eigen (voor)tuin en krijg tips van echte tuinexperten over hoe je deze klimaatbestendig kan maken
  • Infostand ‘Woning beschermen tegen overstromingen’: krijg een uitgebreide demonstratie van de werking van waterschotten, een goeie bescherming tegen wateroverlast!
  • Infostand ‘Paraatheid’: Krijg verschillende tips & tricks over wat jij kan doen om wateroverlast- en schaarste te voorkomen.

Het water op kindermaat

Of je nu groot of klein bent, iedereen kan helpen!  Duik dan samen met Ecoboy in ons waterparcours op kindermaat met allerlei activiteiten zoals een leuke waterquiz en verschillende doe-opdrachten. Haal je duikbrevet en ruil het in voor een gratis waterijsje.

Een testrit met een Denderbike

The Outsider is één van de vele organisaties die maar wat graag op de Dender vertoeven. Tegenwoordig doen ze dat op echte Denderbikes. Wil je graag weten wat dat precies is? Maak alvast je tenen nat en schuif mee aan voor een denderende testrit!

Infomarkt Ruimte voor Water

Op onze infomarkt kom je alles te weten over het project Ruimte voor Water. Medewerkers van het Departement omgeving, De Vlaamse Waterweg nv en de Provincie Oost-Vlaanderen geven je graag meer uitleg.

Geef je mening

Onze experten vertellen je meer over mogelijke oplossingen om wateroverlast en -schaarste in de Dendervallei tegen te gaan. Ze horen ook graag wat jij van hun voorstellen vindt.

Extra: rondleiding nieuwe sluis Aalst (zondag 27/06)

Op de infomarkt in Aalst organiseren we rondleidingen in de nieuwe stuw en sluis. Die worden op dit moment gebouwd door de Vlaamse Waterweg. Een medewerker van die Vlaamse Waterweg vertelt je alles over de werking van de nieuwe stuw en sluis.  

Er zijn rondleidingen om 14.30u, 15.30u en 16.30u. Per rondleiding kunnen maximum 10 personen deelnemen. Inschrijven doe je op de infomarkt zelf.

Extra: lezing Toon Verlinden – auteur ‘Weg van Water’ in Aalst (zondag 27/06, 15u30 tot 16u30)

Draai je kraan open en weer dicht. Het water dat je net zag was twee seconden van jou voordat het weer wegstroomde. Maar wat weet je over dat water? Waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe? En hoe lang zal het nog uit de kraan blijven stromen?

Op de infomarkt in Aalst geeft Toon Verlinden, auteur van het boek ‘Weg van Water’ een antwoord op al je vragen over water. De lezing gaat door van 15u30 tot 16u30. Inschrijven doe je op de infomarkt zelf.

Data en locaties infomarkten

Kom langs op één van onze drie gratis infomarkten, telkens van 14u tot 18u:

  • Woensdag 23 juni – Geraardsbergen: Evenementenweide naast De Doos (parking A), Provinciaal Domein De Gavers, Onkerzelestraat 280
  • Zaterdag 26 juni – Denderleeuw:  Hof ter Leeuwe en fietsbrug, Dorp 18
  • Zondag 27 juni – Aalst:  terrein The Outsiders,  Sportcomplex Schotte, Kapellekensbaan 8

Je kan jou zowel vooraf inschrijven via deze link of ter plekke op de infomarkt. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Laatste nieuws

Top