Link naar homepage

Oude wilgen langs Boven-Schelde in Oudenaarde worden vervangen

Oude wilgen langs Boven-Schelde in Oudenaarde worden vervangen

In de tweede helft van februari verwijderen we een 50-tal wilgen langs de Boven-Schelde in Oudenaarde. Ze zijn immers te oud en gevoelig voor takbreuk. Dit najaar en in de eerste helft van 2022 planten we nieuwe, jonge bomen aan.

Oude wilgen langs Boven-Schelde in Oudenaarde worden vervangen

Uit een boomonderzoek is gebleken dat ongeveer dertig procent van de wilgen tussen de Ohiobrug in Eine (Oudenaarde) en de Zingembrug in Zingem (Kruisem) om veiligheidsredenen verwijderd moet worden. Daarom hebben we in samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos een bomenplan opgemaakt om de wilgen gefaseerd te vervangen tussen 2016 en 2026. In deze fase zal de aannemer een zone in Oudenaarde aanpakken, op de linkeroever (dat is de oever aan je linkerzijde wanneer je richting Gent kijkt).

We voeren deze werken uit vanaf midden februari, in overleg met de stad Oudenaarde. Dat doen we in deze periode van het jaar omdat de bomen minder in het blad staan en minder kwetsbaar zijn, en de vogels niet broeden. De werken zijn weersafhankelijk maar als alles goed gaat, zijn ze eind februari klaar.

Met zorg voor gevleugelde bewoners
Wilgen zijn een gegeerde thuis voor vleermuizen, die momenteel bezig zijn aan hun winterslaap. Daarom werden de bomen voorafgaandelijk door een expert gecontroleerd op de aanwezigheid van deze diertjes. Bomen waarin de vleermuizen slapen, blijven voorlopig staan.

Nieuwe wilgen
We planten in het plantseizoen, tussen september dit jaar en mei volgend jaar, nieuwe bomen aan. Het worden exemplaren die minder takbreukgevoelig zijn.

Toegankelijkheid tijdens de werken
Voor ieders veiligheid wordt het jaagpad afgesloten ter hoogte van de werken, tussen de Heurnemeersen en de straat Heuvel. In overleg met de stad voorzien we voor fietsers en voetgangers een omleiding in beide richtingen via Heuvel, Heurnestraat en Sterrestraat.

Laatste nieuws

Top