Link naar homepage

Oude brug Lummen maakt plaats voor nieuwe hogere brug

Oude brug Lummen maakt plaats voor nieuwe hogere brug

Eind juni starten de hoofdwerken voor de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Lummen. Op de plaats van de bestaande brug bouwen we een volledig nieuwe brug. Daardoor werd de brug vanaf 22 juni 2020 volledig afgesloten voor alle verkeer voor een periode van 9 maanden. Zaterdagnacht is de brug afgebroken.   

Oude brug Lummen maakt plaats voor nieuwe hogere brug

Het Albertkanaal is vanuit economisch standpunt de belangrijkste waterweg in Vlaanderen en een cruciale hinterlandverbinding voor de haven van Antwerpen naar de Antwerpse Kempen, Limburg en de Luikse regio. Jaarlijks wordt zo’n 40 miljoen ton aan goederen via de binnenvaart vervoerd over dit kanaal. Dat is het equivalent van zo’n twee miljoen vrachtwagens per jaar of 8000 elke dag minder op onze wegen.

“Om de binnenvaart als vervoersmodus nog aantrekkelijker te maken investeert De Vlaamse Waterweg in de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 m. De hogere doorvaarthoogte op het kanaal verhoogt het rendement van de binnenvaart en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart doordat schepen met vier in plaats van drie lagen containers kunnen varen. Bovendien wordt ook de toegankelijkheid van het kanaal voor kustvaart en voor het transport van grote ondeelbare elementen vergroot”, licht ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv toe.

“Vlaanderen investeert 11 miljoen euro in deze nieuwe en hogere brug”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De Vlaamse regering heeft de ambitie om het aandeel van de binnenvaart in het goederenvervoer nog beduidend te verhogen. Het Albertkanaal kreeg in de loop der jaren al een grote facelift om de groeiende trafieken op te vangen. En een verdere upgrade is intussen in volle uitvoering. Intussen zijn 43 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 13 andere bruggen in uitvoeringsfase. Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn en wordt het Albertkanaal meer dan ooit de belangrijkste waterweg van Vlaanderen. Zo wordt het voor logistieke spelers en ondernemers nog aantrekkelijker om de vrachtwagen in te ruilen voor de binnenvaart. Elke vracht die via de waterweg gaat, moet niet meer over de weg.”

Afscheid van de oude brug

Eind juni starten de hoofdwerken voor de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Lummen. Op de plaats van de bestaande brug bouwen we een volledig nieuwe brug. Daardoor werd de brug vanaf 22 juni 2020 volledig afgesloten voor alle verkeer voor een periode van 9 maanden. Tijdens deze onderbreking wordt een omleiding voorzien. De industriezone Lummen-Gestel blijft bereikbaar via een tijdelijke weg. Afgelopen weekend is de oude brug gesloopt.  

In elke betonbalk van de brug werden zaagsnedes aangebracht om deze los van elkaar te maken. Vanaf zaterdagavond 27 juni om 22 uur werd dan de brugoverspanning op geleidelijke wijze afgebroken door het één voor één weghijsen en verwijderen van de losgemaakte betonbalken. Dit gebeurde met behulp van twee telescopische kranen die elk aan een kant van de brug stonden. De uiteinden van de balken werden telkens verankerd aan deze kranen. Als de eerste balustradebalk volledig was losgemaakt van het resterende deel van de brug werd de balk opgetild, weggehesen en neergelaten in een ponton. Dit proces werd herhaald tot alle balken waren gedemonteerd. Voordeel bij deze manier van werken is dat er geen brokstukken in het kanaal vallen en een beperking van de geluidshinder. Om 6 uur zondagmorgen waren alle brugdelen verwijderd.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) tegen te gaan, waren ook bij de sloop geldig. Daarom vroegen we om de afbraak niet ter plekke te komen volgen. Omdat we iedereen wel de mogelijkheid wilden bieden om het invaren toch veilig te kunnen volgen, werd de sloop via een livestream uitgezonden. Zo kon je de ganse operatie veilig volgen van thuis.

Als alles volgens planning verloopt zal de nieuwe brug in maart 2021 worden geopend voor het verkeer.

Je vindt actuele informatie en de omleidingsplannen hier.

De afbraak gemist? Herbekijk de spectaculaire beelden in dit filmpje.

Laatste nieuws

Top